Orasul din Romania cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania! Vezi pe ce loc este Bucurestiul!

6376

Brasov, resedinta si cel mai mare oras din judetul cu acelasi nume, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania, potrivit unui studiu. Cercetarea a analizat perceptia pe care romanii o au asupra costului vietii perceput din orasul si cartierul in care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obtin.

Clasamentul continua cu orasele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitesti, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Bucuresti si Iasi. La polul opus, orasele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vietii sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botosani si Braila.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerata zona cu cel mai avantajos cost al vietii, fiind urmata de Bucuresti si Ilfov, Oltenia si Banat. Moldova, Dobrogea si Muntenia au obtinut cel mai mic scor. La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara) au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu.

Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria). „Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc. El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul general al vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras. Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii. De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna sau mai ”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

„In general, exista o corelatie stransa intre costul general al vietii si nivelul de dezvoltare al unui oras din punct de vedere imobiliar. Jucatorii imobiliari cu experienta iau in calcul aspectele economice si costul general al vietii atunci cand isi planifica proiectele si ofertele. Aceste criterii se pot observa in cazul centrelor urbane importante precum Brasov, Cluj-Napoca sau Timisoara, orase care au avut o viteza de dezvoltare sporita in ultimii ani si unde tendinta de dezvoltare imobiliara a fost din ce in ce mai pronuntata. in aceeasi masura, in zonele cu o perceptie pozitiva asupra costului vietii in acest moment am putea fi martorii unei continuari a acestei directii, atat in ceea ce priveste preturile, cat si numarul de locuinte noi construite.”, mentioneaza Sorin Balan, Head of Storia.ro si OLX.ro Real Estate, arata Adevarul.

Bucurestiul a fost evaluat de catre localnici ca fiind pe locul 9 in top 10 cele mai avantajoase orase din tara din punct de vedere al costului vietii. In clasament, peste 15.000 de bucuresteni au desemnat cartierul Titan ca avand cel mai avantajos cost al vietii, urmat de zonele Salajan, Balta Alba, Brancoveanu si Baba Novac. La distante mici se claseaza cartierele Aviatiei, Tineretului, Baneasa si Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se gasesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari si Lujerului.