joi, iunie 8, 2023

Obiceiul care iti distruge dantura si care iti imbolnaveste ficatul! Iata cum poti renunta!

Desi pare a fi un obicei inestetic, dar banal, specialistii atrag atentia ca acesta poate fi extrem de periculos, chiar mai periculos decat fumatul. Citeste in continuare ce poti face daca ai acest obicei si cum poti renunta la el.

Apare pe la 2-3 ani, se instaleaza ca un comportament permanent intre 8-10 ani si dispare treptat incepand cu 30 de ani. Rosul unghiilor se numeste in termeni medicali onicofagie si este un tic nervos intalnit mai frecvent la baieti decat la fete. Potrivit psihologului Mihaela Sindie Weidinger, acest obicei este periculos pentru sanatatea dintilor si poate provoca infectii locale, dar si afectiuni grave ale ficatului.

Acest obicei e intalnit atat la copii si la adolescenti, cat si la adulti si, in majoritatea cazurilor, dispare treptat, o data cu inaintarea in varsta. La copiii care si-au supt degetul, afectiunea poate aparea chiar si de la varsta de doi sau trei ani.

“Onicofagia este de fapt o strategie primara de a face fata tensiunilor provocate de presiunile venite din exterior, o modalitate involuntara, inconstienta de descarcare a tensiunilor cauzate de stres, anxietate sau agresivitate reprimata. In plus, copiii pot copia gestul de la adultii sau copiii cu care vin in contact acasa, pe strada, la scoala sau in parc”, ne-a explicat psihologul Mihaela Sindie Weidinger.

Pe langa consecintele estetice asupra aspectului unghiilor – acestea se micsoreaza, isi modifica forma si sunt inconjurate de leziuni, uneori sangerande – acest tic nervos poate provoca infectii locale grave, din cauza ranilor si microbilor de pe unghiile sau de pe bucatile de piele inghitite, dar poate duce si la deteriorarea smaltului dintilor.

“Cei care isi rod unghiile intra in contact cu tot felul de microbi care le pot provoca infectii digestive, herpes, dar si afectiuni grave ale ficatului, cum este hepatita virala de tip A”, a subliniat specialistul Libertatii.

Cum dezvatati copilul de acest obicei negativ

–  In primul rand, nu blamati si nu pedepsiti copilul pentru ceva ce nu face constient. Pe moment, nu realizeaza ca isi roade unghiile.

– Ajutati-l sa devina constient de faptul ca duce “mana la gura” si explicati-i consecintele estetice si medicale. Fara sa stie, filmati-l in timp ce face acest lucru si apoi aratati-i imaginile. Va fi de acord ca o persoana cu mana in gura care “se roade” pe sine nu reprezinta o imagine placuta.

– Taiati-i cat mai scurt unghiile si recompensati-l cand le lasa sa creasca.

– Dati-i unghiile cu un lac special cu gust neplacut ca sa realizeze imediat gestul negativ si sa se opreasca.

– Aveti intotdeauna in obiectiv si latura psihologica. Discutati cu copilul pentru a afla ce il framanta si explicati-i ca intotdeauna exista si alta solutie la problema lui, care asteapta sa fie descoperita.

– Apropiati-va mai mult de copil, pentru ca el sa capete incredere in dv. si in fortele proprii. Sustineti- l in orice face si oferiti-i siguranta.

Psihoterapia, eficienta in cazul adultilor

Pentru a scapa de ticul nervos al rosului unghiilor, adultii trebuie mai intai sa constientizeze riscurile la care se expun ducand mana la gura.

Pot recurge, de asemenea, la aplicarea pe unghii a unui lac cu gust amar, iar daca nici asa nu se pot abtine, e bine sa apeleze la consiliere psihologica sau la psihoterapie. Astfel, vor afla care sunt cauzele onicofagiei si vor putea stabili impreuna cu psihologul noi modalitati de raspuns la stres.

In Olanda exista un spital de onicofagie

Considerata o boala extrem de periculoasa, onicofagia poate fi tratata intr-un centru special deschis in localitatea olandeza Venlo. Specialistii Institutului de Onicofagie Patologica au descoperit un tratamentminune, reusind sa vindece peste 98% din cazuri.

Acesta consta in montarea pe maini a unui dispozitiv special care impiedica introducerea degetelor in gura, dar permite desfasurarea activitatilor zilnice. In perioada spitalizarii, bolnavii primesc si consiliere psihologica.

Sursa: libertatea.ro

Ultimele stiri

Stiri