sâmbătă, aprilie 1, 2023

Oamenii de stiinta au ramas uimiti! Iata ce se intampla la nivelul creierului unei femei in timpul sarcinii!

Sarcina cauzeaza o multime de modificari la nivelul organismului mamei, multe dintre acestea fiind descoperite destul de recent. Citeste in continuare pentru a afla ce se intampla la nivelul unei femei in timpul sarcinii.

Sarcina antreneaza importante modificari in creier, care persista cel putin doi ani dupa nastere si care ar permite pregatirea mamei pentru exigentele ingrijirii bebelusului.

Aceste schimbari in structura si functiile cerebrale se produc in regiuni care sunt implicate in interactiuni sociale precum perceptia si interpretarea dorintelor, emotiilor, intentiilor si dispozitiei proprii sau a altei persoane, potrivit revistei specializate Nature Neurosciences.

Sarcina este insotita de schimbari fiziologice si fizice drastice in corp din cauza activitatii hormonale puternice. Schimbari la nivelul creierului legate de activitatea hormonala au fost observate si in timpul pubertatii, dar nu cele care apar dupa o sarcina.

Pentru studiu, Elseline Hoekzema, din cadrul unitatii de cercetare a stiintelor cognitive din departamentul de psihiatrie si medicina legala a Universitatii din Barcelona, si colegii sai au analizat cu ajutorul imagisticii medicale, inainte si dupa sarcina, 25 de femei, devenite mame pentru prima data, pentru a observa schimbarile structurale produse de sarcina in materia cenusie a creierelor lor.

Prin comparatie cu creierele a 19 tati, 17 barbati fara copii si 20 de femei care nu au nascut niciodata, femeile insarcinate cu primul copil au prezentat o reducere a materiei cenusii in regiunile asociate cu aptitudinile sociale. Acestea sunt aptitudini care prezinta deficiente in anumite patologii precum schizofrenia si autismul.

Autorii studiului au observat o crestere a activitatii neurale in unele dintre aceste regiuni cerebrale modificate de sarcina atunci cand le-au aratat mamelor fotografii ale propriilor copii.

In final, o sedinta de imagistica medicala a permis sa se constate ca aproape toate aceste reduceri de materie cenusie se mentin la mamele care au avut primul copil aproape doi ani dupa nastere, cu exceptia unei recuperari partiale a volumului de materie cenusie in hipocampus, regiune asociata cu memoria.

Autorii cercetarii sugereaza ca schimbarile pot pregati mama pentru exigentele sociale ale maternitatii iminente.

Acest model de schimbari structurale ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a distinge intre creierele femeilor care au nascut si cele ale femeilor care nu au facut-o, precum si pentru a prezice calitatea atasamentului mamelor de bebelusii lor in perioada post-partum, subliniaza revista.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri

Stiri