joi, martie 23, 2023

O leguma extrem de sanatoasa creste in Romania din nou dupa 20 de ani! E numita „leguma viitorului”!

 

Aceasta leguma radacinoasa are un gust asemanator cu castanele de apa si poate fi mancata cruda sau fiarta. Fiarta, aceasta leguma are o textura cremoasa si poate fi utilizata in mod similar cu cartofii. Topinamburul furnizeaza o serie de vitamine si minerale si poate oferi unele beneficii de sanatate din cauza rolului sau de probiotic.

Planta viitorului intra in productie, dupa 20 de ani de cercetari la Statiunea legumicola Buzau. Se numeste topinambur, seamana foarte mult cu cartoful, insa specialistii spun ca poate aduce numeroase beneficii. Florile plantei, care poate depasi chiar 3 metri inaltime, sunt folosite in medicina naturista, in timp ce tulpinile ofera o masa lemnoasa de cateva sute de metri cubi la hectar.

Primul soi de topinambur din Romania a fost dezvoltat la Statiunea legumicola Buzau. Specialistii spun ca planta originara din America s-a adaptat perfect la conditiile din tara noastra.

„Soiul de topinambur romanesc trimis pentru omologare si brevetare provine din exemplare ameliorate culese din doua locatii, zona Calarasi si din mai multe localitati din zona Muntilor Buzaului. Acesta este o resursa naturala ieftina, nemodificata genetic care poate fi cultivata cu succes in toate zonele tarii, fara ingrasaminte chimice de sinteza, erbicide, pesticide sau insecticide, productiile la unitatea de suprafata fiind foarte mari, ajung si la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale si alimentare sunt de necontestat”, a explicat cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, pentru Agerpres.ro

Topinamburul se cultiva, in special, pentru tuberculii sai dulci care pot fi consumati in stare proaspata, sub diverse preparate culinare.

„Compozitia chimica a tuberculilor evidentiaza clar valoarea alimentara a acestora: continut ridicat in substante uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grasimi 0,2%, celuloza 1,1%, saruri minerale 0,95 %, substante extractive neazotoase sub forma de inulina, zaharoza, levulina si amidon, 18,43% , ceea ce il face un rival de temut al sfeclei de zahar. Totodata, tuberculii de topinambur sint folositi cu succes in industria spirtului, din 100 kg rezulta 7-10 l alcool si circa 60 kg borhot, dar pot fi folositi si ca nutret in hrana animalelor”, a precizat Vanatoru.

Totodata, planta are si alte intrebuintari. Noul soi atinge o inaltime de aproape trei metri, iar tulpinile pot fi folosite si in domeniul energetic. Din tijele lemnoase pot fi produsi peleti, combustibil pretios pentru centralele termice.

Sursa: romaniatv.net

 

Ultimele stiri

Stiri