joi, martie 23, 2023

O boala a trecutului face ravagii in prezent – Este cauzata de o deficienta nutritiva!

Scorbutul, o boala care se dezvolta in cazul unei deficiente acute de vitamina C, este fatala daca nu este tratata. In trecut, aceasta afectiune aparea la marinari, care calatoreau mult pe mare. Se pare ca afectiunea revine in secolul XXI.

Medicii australieni au descoperit ca pacientii ale caror rani nu se vindeca mult timp si cu o dieta alimentara compusa in principal din produse din lanturi de fast-food, sufera de deficit sever de vitamina C, din cauza lipsei de fructe si legume.

Aceasta cauza provoaca boala, care se caracterizeaza prin sangerare si umflarea gingiilor, vindecarea dificila a ranilor si in cele din urma – moarte. Se crede ca, daca o persoana nu primeste vitamina C intr-o perioada de peste 80 de zile, incep sa apara primele simptome de scorbut.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor sufera de lipsa acestei substante utile este nu numai cantitatea insuficienta de fructe si legume, dar si tratamentul termic indelungat, la care este supusa mancarea. Este cunoscut faptul ca acidul ascorbic – un alt nume pentru aceasta vitamina – oxideaza rapid, chiar si la temperatura camerei. In consecinta, prin tratament termic se pierde aproape complet.

Alimente isi reduc continutul de vitamina C si prin congelare, precum si prin depozitare pe termen lung. Corpul uman nu poate sintetiza aceasta vitamina si este vital ca ea sa fie ingerata prin alimente. Inca exista controverse legate de doza recomandata exacta, dar cei mai multi oameni de stiinta sustin ca aceasta este de circa 60 de mg pentru un adult.

Cele mai bogate in vitamina C sunt macesele – ele contin 1250 mg de vitamina C la 100 de grame de fructe, comparativ cu citricele care contin doar 50 mg per 100 de grame.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri