De cate ori nu am fost sfatuiti sa facem miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi? In fiecare zi. Desi stim ca miscarea este foarte importanta, cati dintre noi stim cati pasi este necesar sa facem pentru a fi sanatosi?
In timp ce fenomenul ‘10.000 de pasi pe zi’ a luat amploare si aceasta limita a devenit una foarte populara, oamenii de stiinta sugereaza ca si o limita mai mica, dar efectuata la intensitate moderata sau mai mare, are beneficii pentru sanatate.
„Orice activitate fizica este mai buna decat deloc, iar putin mai mult este mai bine decat mai putin”, sustine John Schuna Jr., profesor asistent de chineziologie la College of Public Health and Human Sciences din cadrul Oregon State University (OSU) si coautor al unui studiu publicat in jurnalul ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’, informeaza Xinhua News.
„In ceea ce priveste mersul, mai mult inseamna mai bine decat mai putin, iar pasii facuti la cadente mai mari pentru o perioada semnificativa de timp aduc beneficii”, a mai spus omul de stiinta. ”Un obiectiv bun pentru sanatatea adultilor sanatosi este de 150 de minute pe saptamana la un ritm de 100 sau mai multi pasi pe minut”, a explicat Schuna.
O persoana care face 10.000 de pasi pe zi, sau depaseste aceasta cifra, acumuleaza cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata spre viguroasa. O cadenta de 100 de pasi pe minut, sau peste aceasta cifra, este general acceptata ca prag pentru activitatea de intensitate moderata la adulti.
In urma analizelor datelor obtinute in cadrul ‘U.S. National Health and Nutrition Examination Survey’ de la 3.388 de participanti cu varste de peste 20 de ani, oamenii de stiinta au concluzionat ca sunt benefici pentru sanatate in special 3.000 de pasi, facuti in ritm rapid.
De asemenea, s-a observat ca limitarea sedentarismului joaca un rol important in cazul controlului colesterolului si al altor factori de risc pentru sanatate. In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat relatia dintre activitatea fizica definita prin pasi si diversi factori de risc cardiometabolici, precum circumferinta taliei, tensiunea arteriala, glicemia, nivelurile de insulina si colesterol si indicele de masa corporala.
„Dovezile actuale sugereaza ca activitatea moderata si viguroasa si sedentarismul au o doza de independenta una fata de cealalta in ceea ce priveste efectele asupra sanatatii”, a spus cercetatorul.
„Dar daca o persoana face doua sau trei ore de activitate moderata pana la viguroasa in fiecare zi, chiar daca este relativ sedentara in restul timpului, este greu de imaginat ca timpul pe care il petrece asezata va ameliora complet sau va sterge beneficiile asupra sanatatii asociate cu acel nivel de activitate”, a explicat acesta. Un cetatean american obisnuit face intre 5.000 si 7.000 de pasi pe zi.
Sursa: reporterntv.ro