La fiecare 3 ore o persoana moare prin suicid in Romania, spun statisticile realizate in urma cu patru ani.
Aceleasi statistici au situat sinuciderile pe locul trei in ierarhia circumstantelor de deces de cauza violenta in Romania.
In total, in Romania, in anul 2008, s-au raportat 2.802 sinucideri dintre care 80% sunt barbati si 20% reprezinta femei, potrivit compediului de suicidologie semnat de dr. Doina Cosman, seful Clinicii de Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.
De asemenea, s-a constatat ca frecventa suicidului este mai mare la celibatari decat la casatoriti, la vaduvi fata de cei casatoriti, la persoanele casatorite fara copii fata de cei care au copii. Intr-o serie cuprinzand rata sinuciderii in 34 de tari din Europa, Romania ocupa locul 24 cu valori cuprinse intre 12,7 in anul 1993 si 13,3 in anul 2003 la 100.000 de locuitori.
Cercetatorii americani au depistat un ferment care are o legatura stransa cu tendinta suicidara si cu procesele inflamatorii ce se produc la nivelul creierului uman. Aceste descoperiri vor ajuta la crearea unui medicament impotriva suicidului si tratatea acestor tendinte la persoanele de diferite varste, care fac parte din diferite paturi sociale. Dupa cum s-a constatat in urma studiilor, fermentul ACMSD este prezent in cantitati variabile la persoane, in functie de mostenirea genetica a fiecarei persoane. O anumita componenta a acestui ferment este capabila sa contribuie la acumularea a doi acizi care stimuleaza tendintele si comportamentul suicidare.
Cercetatorii preconizeaza sa creeze o metoda prin intermediul careia anlizele de sange sa arate nivelul de predispozitie a individului la actul suicidar. Ei continua activitatea pentru a descoperi un inhibitor pentru fermentul ACMSD, capabil sa previna tendinta suicidara. Un rol deosebit de important in crearea comportamentului suicidar il are sistemul imunitar, care poate reactiona la stres, generand un proces inflamator. La majoritatea bolnavilor, la care se remarca tendinta suicidara, s-au descoperit procese inflamatorii in sange si la nivelul maduvii spinale. La pacientii care fac parte din grupul de risc cu tendinte suicidare s-a depistat o crestere a cantitatii a doi acizi organici: acidul nicotinic, sau dupa denumirea sistematica acid piridin-3-carboxilic, si acidul chinolinic. Studiile genetice au demonstrat ca persoanele care au tendinta de a se sinucide contin in organism o varianta specifica fermentului ACMSD, anume acest ferment si este vinovat de nivelul anormal de crescut al celor doi acizi enuntati mai sus, noteaza „Svopi”.
Sursa: Rador