Nu scapam de vremea rea! Cod galben de polei si vant puternic!

731

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o noua atentionare Cod galben de ninsori, precipitatii mixte, viscol si polei, valabila in 33 de judete, incepand din dimineata zilei de vineri, iar de joi dupa-amiaza va fi in vigoare o informare meteo de intensificari ale vantului si zapada spulberata, la nivelul intregii tari.

Potrivit meteorologilor, in intervalul 13 ianuarie, ora 5:00 — 14 ianuarie, ora 12:00, vor fi precipitatii mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul si nordul tarii si vor fi asociate cu depuneri de polei, iar in nord-vest si la munte cantitatile de precipitatii vor depasi local 20 — 25 l/mp.

De asemenea, se va semnala polei, in prima parte a zilei de vineri (13 ianuarie) in Banat si Crisana, iar dupa-amiaza si in Transilvania si nordul Moldovei. in noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie) si in prima parte a zilei de sambata (14 ianuarie) se va depune polei in Oltenia, vestul Munteniei si local in Transilvania si Moldova. in zona de munte vor predomina ninsorile, in general moderate cantitativ si temporar viscolite, iar incepand din noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat si in regiunile intra-carpatice.

Totodata, vantul va avea intensificari la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70 — 80 km/h. in plus, vantul va sufla cu viteze de 55 — 65 km/h si trecator peste 70 km/h, in regiunile vestice in cursul zilei de vineri (13 ianuarie), iar in noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie), indeosebi in sudul Banatului.

ANM precizeaza ca, pe arii restranse, precipitatii slabe mixte, ce pot favoriza producerea de polei, se vor semnala sambata (14 ianuarie) si in restul teritoriului, iar in functie de evolutia meteorologica, atentionarea Cod galben ar putea fi actualizata.

Pe de alta parte, in intervalul 12 ianuarie, ora 13:00 — 13 ianuarie, ora 5:00, intra in vigoare o informare meteo de vremea rea la nivelul intregii tari. Astfel, la munte vantul va avea intensificari cu viteze de 60 — 70 km/h, iar pe creste, cu precadere in a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie), rafalele vor depasi temporar 80 km/h, viscolind si spulberand zapada.

Intensificari ale vantului vor fi si in regiunile sud-estice, sudice si centrale, temporar cu viteze de 45 — 55 km/h, astfel incat zapada depusa anterior va fi spulberata. incepand din a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) va ninge, in general, slab cantitativ in zonele de munte si local in regiunile intra-carpatice.