Adevarul este ca pierdem legatura cu somnul mult mai mult decat ne-ar placea sa recunoastem. Tehnologie, stres, bauturi energizante, medicamente si iar stres. Toti acesti factori contribuie la instalarea insomniilor.
In cazul in care nu poti sa adormi si nu stii ce sa mai faci ca sa te odihnesti noaptea, inainte sa apelezi la medicamente, ti-am pregatit o lista cu cele mai bune remedii pentru insomnie!
Ceai de salvie
Unul din leacurile care te scapa de insomnie este ceaiul sau decoctul de salvie. Decoctul se prepara astfel: pune 3-4 liguri de salvie maruntita in jumatate de litru de apa 8-10 ore, dupa care filtreaza amestecul. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se mai fierbe 5 minute in jumatate de litru de apa. Amesteci cele 2 extracte si folosesti preparatul intern (1-2 cani pe zi).
Ceai de tei
Ceaiul de tei calmeaza in cateva minute si te imbie la somn. Uleiurile volatile din flori de tei au efect sedativ.
Daca se adauga in ceai si paducel, somnul linistit este garantat. Paducelul, care este recomandat in stari de tensiune, de stres, normalizeaza ritmul cardiac si induce o stare de calm.
Prepara o infuzie dintr-o lingurita cu amestec de tei cu paducel la o cana cu apa fierbinte si las-o 5-10 minute. O sa te bucuri de un somn usor.
Suc de dovleac
Dulceag si inmiresmat, dovleacul nu este doar leguma gustoasa care ne duce cu gandul la placintele aromate ale bunicii. Daca ti se intampla des sa ai parte de nopti albe, un pahar cu suc de dovleac este cel mai bun remediu.
Amesteca 50 ml suc de dovleac proaspat, cu o lingurita de miere de albine. Tratamentul are si o reactie secundara placuta: puteti scapa de pungile de sub ochi, care apar in timpul somnului.
Ciresele
Pentru persoanele care nu se pot odihni bine noaptea exista, odata cu venirea sezonului cald, inca o veste buna: ciresele contin melatonina, substanta care ajuta la instalarea somnului.
Hameiul
Potrivit unor studii realizate recent, hameiul, unul dintre ingredientele indispensabile fabricarii berii, responsabil atat pentru gustul amarui al iubitei bauturi, cat si pentru o parte dintre beneficiile pentru sanatate care pot decurge prin consumarea acesteia, poate contribui si la tratarea insomniei.
Etnobotanistul britanic James Wong a testat eficienta hameiului pe pacienti care sufereau de insomnie severa si nu reuseau sa doarma deloc noaptea.
Experimentul a constat in consumarea unei cantitati moderate de bere de catre pacienti, inainte de somn. Majoritatea participantilor la experiment au declarat ca dupa ce au incercat acest remediu adorm mult mai usor si ca somnul lor este mai profund.
Hameiul este 100% natural si nu are niciun efect secundar, iar cercetatorii au aratat ca elibereaza o substanta numita carbonil dimetilvinil, cunoscuta pentru efectul sedativ si de relaxare. In plus, vitamina B2 si acidul nicotinic din bere care se alatura hameiului, ajuta ca somnul sa se instaleze mai repede.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare. Un consum moderat de bere este reprezentat de 330 ml cu 5% alcool pentru femei si 660ml cu 5% alcool in cazul barbatilor.
Sursa: clicksanatate.ro