Daca te-ai intrebat care este cauza schimbarii culorii merelor dupa feliere, in cele ce urmeaza iti vom explica acest fenomen. Cu siguranta ca dupa aceea vei indragi si mai mult acest fruct delicios.
De multe ori ati observat ca atunci cand curatam sau taiem un mar si nu il consumam imediat, dupa o perioada relativ scurta de timp, acesta capata o culoare maronie. De ce se intampla lucrul acesta? Este bine sau nu ca merele sa isi schimbe culoarea dupa feliere? Vom raspunde la aceste intrebari in cele ce urmeaza. Merele sunt bogate in compusi fenolici (numiti polifenoli), care joaca un rol important in stabilirea culorii, gustului si calitatii nutritive a fructelor. Polifenolii au, de asemenea, legatura cu motivul pentru care merele devin maronii la scurt timp dupa taiere. Compusii fenolici sunt situati in vacuolele celulelor vegetale, in timp ce enzima cunoscuta sub numele de polifenol-oxidaza (PPO) este localizata in structurile celulare numite plastide. Atunci cand tai merele, se realizeaza contactul intre polifenol-oxidaza si compusii fenolici, care declanseaza o reactie numita „brunare enzimatica“.
Taierea unui mar expune celulele la oxigen, ceea ce permite enzimelor sa oxideze rapid compusii fenolici din structura marului in orto-chinone. Aceste orto-chinone formeaza un antiseptic natural care ajuta la protejarea merelor de bacterii si ciuperci. Chiar daca aceste orto-chinone nu au nicio culoare, ele reactioneaza cu oxigenul si cu aminoacizii pentru a produce melanina, care ofera merelor pigmentii bruni. Factori care afecteaza schimbarea culorii merelor Nivelurile concentratiei fenolilor si enzimelor din mere difera si, de aceea, si tendinta de schimbare a culorii variaza de la soi la soi, fiind influentata si de conditiile de crestere. Merele cu niveluri ridicate de compusi fenolici sunt cele mai bune pentru sanatatea ta, dar acestea tind sa isi schimbe culoarea mai rapid decat cele cu niveluri mai scazute de polifenoli. Poti alege merele bogate in polifenoli, iar in cazul in care nu intentionezi sa mananci intreaga cantitate odata, poti folosi metode pentru a amana schimbarea culorii.
Pune merele taiate in frigider si acest lucru va incetini procesul reactiilor chimice si de oxidare. Stropeste zonele expuse din merele taiate cu suc de ananas sau de lamaie, pentru a incetini reactiile enzimatice. Scufunda merele in apa fiarta pentru 4-5 minute (aceasta tehnica ar trebui folosita doar pentru merele pe care intentionezi sa le folosesti la gatit intrucat isi pot schimba si textura). Stiati ca In anul 2015, autoritatea americana de control si reglementare a alimentelor si medicamentelor (Food and Drug Administration) a aprobat asa-numitele „mere arctice“, care au fost modificate prin inginerie genetica pentru a nu-si schimba culoarea prin feliere sau zdrobire. Cu toate ca aceste mere au fost aprobate, va mai dura cativa ani pana ce vor fi disponibile pe scara larga, deoarece copacii trebuie plantati si apoi sa devina suficient de maturi pentru a produce fructe.
Multiplele beneficii ale consumului de mere
Fructele de padure, rodiile si alte fructe la moda tin de multe ori prima pagina a ziarelor cand vine vorba despre nivelurile lor antioxidante, insa merele sunt, de asemenea, o sursa excelenta. In comparatie cu alte fructe consumate frecvent, merele se claseaza cam pe locul al doilea in ceea ce priveste activitatea antioxidanta. Cu toate acestea, merele sunt mereu in top atunci cand vine vorba de proportia de compusi fenolici liberi, ceea ce inseamna ca pot fi mai usor absorbiti in fluxul sanguin. O mare parte a puterii antioxidante este concentrata in coaja, unde se gasesc antioxidanti precum catechina, procianidine, acid clorogenic, ploridizin etc.. Din moment ce merele sunt bogate in antioxidanti, nu este o surpriza faptul ca sunt asociate cu un risc scazut de boli cronice. Trei studii au legat in mod specific consumul de mere de un risc scazut de cancer si un studiu a aratat ca un consum constant de mere si pere a fost asociat cu un risc scazut de astm. Consumul de mere a fost, de asemenea, asociat cu un risc scazut de boli cardiace coronariene si un risc redus de diabet zaharat de tip 2, in asociere cu consumul de fructe de padure. Insa merele sunt printre fructele care pot fi puternic contaminate cu pesticide si, de aceea, se recomanda alegerea variantei cat mai naturale a acestor fructe. Tu cate mere ai consumat in ultimul timp?
Sursa: ziaruldesanatate.ro