Mult prea multi oameni isi reprima lacrimile crezand ca este o slabiciune sa plangi, dar acest lucru este departe de adevar. Adevarul este cu totu altul si de asta te vei lamuri in cele ce urmeaza.
Plansul este ceva normal, orice persoana trece prin asta. Insa nu multi stiu ce se intampla in organism atunci cand lacrimezi. Plansul reprezita o modalitate de a te descarca, de a atrage atentia sau de a trece peste anumite evenimente din viata ta. Dar ce se intampla cand plangi si ce rol au lacrimile, de fapt?
Iata o explicatie clara a ceea se intampla cu adevarat in organismul tau atunci cand plangi.
Lacrimile sunt medicament
Nu, nu sunt antibiotice, dar contin lisozima, un agent antibacterian care ne ajuta sa prevenim imbolnavirile (cum ar fi racelile).
Sunt eliberati hormoni
In momentul in care iti vine sa plangi anumiti hormoni sunt varsati in sistemul endocrin pentru a pregati glandele lacrimare.
Indiferent daca plangi de fericire, de tristete sau de durere in organism se elibereaza hormonului stresului – cortizol. Acesta te va face sa fii in starea pe care americanii o numesc “fight or flight” (lupta sau fugi).
Ti se pune un nod in gat
Nu stiu daca ai observat, dar atunci cand plangi ti se pune in nod in gat. Acest fenomen se numeste “senzatia Globus – Globus hystericus” si se pare ca se datoreaza starii de anxietate.
Hormonul fericirii!
Cateodata, dupa ce plangi ai senzatia ca te refaci dupa un antrenament serios? E din cauza faptului ca organismul tau elibereaza endorfine – hormonii fericirii. Vestea buna este ca acestia ne fac sa ne simtim mai bine si reduc durerea.
Sursa: realitatea.net