joi, martie 23, 2023

Nu o sa-ti vina sa crezi ce beneficii are cel mai utilizat condiment din intreaga lume!

Este cel mai utilizat condiment din intreaga lume si totusi nu multi dintre noi suntem cei care stim sa-l apreciem la adevarata sa valoare. Piperul detine numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, iar multe dintre ele le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Studiile in domeniu arata ca piperul are o multime de beneficii pentru sanatate. Excelent digestiv, renumit si pentru proprietatile antibacteriene, piperul este o sursa buna de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K si fibre.

Este bine de stiut ca, o lingura de piper negru contine 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier si 5% din cel de fibre.

Ajuta la slabit, tonic pentru piele, antibacterian

Cojitele in care sunt invelite boabele de piper ajuta la dizolvarea celulelor grase si accelereaza arderile.

Studii recente mai scot in evidenta un avantaj al consumului de piper: poate ajuta la vindecarea bolii de piele vitiligo. Totodata, piperul negru ajuta organsimul sa lupte impotriva infectiilor.

Te scapa de raceala

In medicina naturista Ayurveda, piperul e adaugat in tonicurile folosite pentru vindecarea racelilor si tusei. In plus, este un foarte bun antioxidant: poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare si boli ale ficatului.

Tot piperul face minuni si in cazul tratarii intepaturilor de insecte si este foarte util pentru alinarea durerilor reumatice si a astmului si tusei convulsive. In cazul tusei, aceasta poate fi calmata band un macerat din piper: o lingurita de piper macinat se pune intr-un pahar cu apa. Se amesteca foarte bine si se macereaza timp de sase zile. Cand intervin accesele de tuse, se administreaza cate o lingurita.

Alunga asteniile

Nesuferitele astenii de primavara si de toamna pot fi alungate cu ajutorul pulberei de piper, adaugata in mancare, la mesele principale, timp de sase zile, consecutiv. Specialistii in nutritie recomanda sa se evite excesele, iar doza sa fie „cat un varf de cutit”. Ea trebuie amestecata in supe, in preparate cu zarzavat, chiar si in iaurt.

Totul cu masura!

Piperul, ca multe alte condimente benefice pentru sanatate, trebuie consumat cu moderatie. Nu se recomanda consumarea in stare pura, ci numai amestecat in/cu alimente.

Persoanele care sufera de afectiuni gastro-intestinale trebuie sa evite consumul de piper. Si gravidelor le este recomandata evitarea piperului, pentru ca aroma si gustul iute se transfera in laptele matern.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Ultimele stiri

Stiri