luni, mai 29, 2023

Nu o sa mai reutilizezi niciodata sticlele de apa dupa ce vei citi asta! Consecintele sunt grave! Iata de ce!

Desi majoritatea dintre noi avem obiceiul sa patram cateva sticle de plastic in casa pentru o reutilizare ulterioara, ar trebui sa stim ca acest obicei nu este printre cele mai sanatoase. In cele ce urmeaza vom afla de ce.

Refolosesti sticlele de apa? Le speli atunci cand le reutilizezi? Ei bine, daca nu faci acest lucru risti sa te confrunti cu un numar foarte mare de bacterii.

Cu totii stim ca trebuie sa consumam minimum 2 litri de lichide pe zi. Insa avem o viata destul de agitata, cu zile foarte incarcate in care suntem mereu pe fuga, uitand astfel sa ne hidratam. Solutia: o sticluta de 0,5 litri tinuta in permanenta in geanta.

Refolosirea acesteia nu este o ideea prea buna, dar daca vrei sa neaparat sa o refolosesti, ai grija sa o speli bine inainte.

O noua cercetare a constatat ca sticlele de apa reumplute ocazional sunt acoperite de germeni. De fapt, sugereaza faptul  ca daca bei apa dintr-o sticla care a fost deja folosita, este ca si cum ai linge toaleta.

Cercetatorii au testat in laboratoare sticle de apa refolosite timp de o saptamana de catre un sportiv. Sticla cu cel mai mare numar de bacterii – peste 900 de mii de colonii pe centimetru patrat – a avut mai multe bacterii decat are in medie scaunul de toaleta. Ceea ce este si mai rau, este faptul ca pe toaleta ne asezam, in schimb sticlele de apa le punem la gura.

Aceste sticle reutilizate au in medie 313.499 UFC pe cm patrat. Ceea ce inseamna o multime de germeni care urmeaza sa fie pusi in gura.

Germenii de pe sticle apar din lipsa de curatare (o multime dintre noi reutilizam sticlele fara a le spala in mod corespunzator, presupunand ca umplerea acestora cu apa ar trebui sa le pastreze curate) si din intampinarea cu tot felul de microbi care se afla in mijloacele de transport si in alte locuri publice.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca 60% din germenii gasiti pe sticlele de apa ii pot imbolnavi pe oameni. Deci da, sticla de apa ar putea fi motivul pentru care nu te simti prea bine in ultima vreme. Insa acest lucru nu trebuie sa te opreasca din a te hidrata.

Sunt lucruri pe care le poti face ca sticlele de apa sa fie mai putin dezgustatoare.

De exemplu poti inlocui peturile cu sticlele din metal. Cercetatorii au descoperit ca sticlele din otel inoxidabil sunt mai sanatoase decat cele din plastic. Asadar merita sa dai cativa bani in plus pentru a folosi o sticla din metal in locul celei de plastic, deoarece este vorba de sanatatea ta.

Echipa de cercetare recomanda evitarea sticlelor cu fisuri incomode si inguste, la care iti este greu sa ajungi la pete. De asemenea, este  recomandata spalarea sticlei de apa in fiecare zi fie la masina de spalat vase, fie de mana.

Sursa: jurnalul.ro

 

Ultimele stiri

Stiri