Nu face niciodata aceste combinatii cand iei medicamente! Pot fi letale!

839

 

Exista un numar destul de mare de medicamente care nu ar trebui sa fie luate impreuna si de aceea in astfel de cazuri ar trebui ceruta recomandarea medicului. Dar, pentru inceput, iti prezentam care sunt tipurile de medicamente pe care nu ar trebui sa le iei niciodata impreuna.

Exista medicamente care nu pot fi luate impreuna, deoarece interactiunea poate creste riscul aparitiei unor efecte adverse, a unor noi probleme de sanatate. Totodata, pot fi diminuate efectele.

Statinele nu se combina cu antibiotice

Daca faci tratament cu  antibiotice, nu le combina cu statine. Potrivit unei cercetari de la Centrul de Medicina London din Ontario, Canada, pacientii de peste 65 de ani care faceau  tratament cu statine au fost de doua ori mai predispusi spitalizarii din cauza rabdomiolizei (distrugerea tesutului muschilor striati, in urma careia se secreta in sange mioglobina, pigment muscular toxic). Acest efect secundar a aparut la persoanele care luau statine in combinatie cu claritromicina sau eritromicina.

Unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc si eficienta pilulelor contraceptive.

Tetraciclina nu se combina cu retinoizii, pentru ca poate sa apara hipertensiunea intracraniana.

Anticoagulantele nu se iau cu ibuprofen

Daca iei anticoagulante orale nu trebuie sa le combini cu aspirina si si cu ibuprofen, deoarece creste riscul de hemoragie interna.

Aspirina nu se combina cu antiacide, diuretice, antidiabetice. Si persoanele care iau antiinflamatoare trebuie sa evite aspirina, pentru ca favorizeaza arusrile gastrice si ulcerul.  anticoagulantele nu se iau impreuna cu antidepresivele si anxioliticele.

Antiacidele care contin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbtia tetraciclinei.

Nu lua antidepresive cu decongestionante!

Ibuprofenul poate reduce eficienta tratamentului hipertensiv, in timp ce streptomicina si gentamicina nu se asociaza cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complicatii renale.

Antidepresivele nu se iau cu  medicamentele pentru tuse sau decongestionantele si nici cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Un alt sfat de care sa tii cont: antibioticele nu se iau niciodata in combinatie cu bauturi alcolice.

Sursa: clicksanatate.ro