Nu dormi suficient? Acestea sunt bolile periculoase la care iti expui organismul!

693

Cu totii stim ca somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui stil de viata sanatos si cu toate acestea, cei mai multi dintre noi neglijam acest aspect din cauza stilului nostru de viata. Citeste in continuare pentru a afla care sunt bolile la care iti predispui organismul daca nu dormi suficient.

Somnul are un rol foarte important pentru buna functionare a organismului. Daca nu dormi suficient, pentru perioade lungi de timp, esti mai predispus la anumite afectiuni.

Infectii

Noptile repetate de nesomn te pot face sensibila in fata infectiilor, din cauza ca slabesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, daca dormi frecvent mai putin de sase ore pe noapte esti de patru ori mai predispusa la raceli. Cel mai importat este sa lasi toate grijile deoparte atunci cand mergi la culcare, ca sa ai un somn odihnior.

Obezitate

Exista cercetari care spun ca persoanele care nu se odihnesc suficient, in special daca dorm mai putin de 6 ore pe noapte sunt mai predispusi la obezitate, fata de cei care au un somn de 8 ore. Organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secreta mai mult cortizol, raspunzator pentru aparitia starilor de stres.

Drept urmare, pot avea o pofta de mancare mai mare, incat sa ajunga sa le fie foame mai des, deci sa consume mai multe calorii si sa se ingrase. De asemenea, poate creste si nivelul grelinei, un hormon care stimuleaza apetitul, ceea ce inseamna ca esti predispus sa mananci mai mult.

Diabet

Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de sase ori mai predispuse diabetului de tipul II , arata un studiu britanic la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetatorii au constatat ca odihna insuficienta poate duce la eliberarea de insulina.

Boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Cardiologie, barbatii care nu au parte de odihna sufienta au un risc cu 80% mai mare sa sufere de hipertensiune fata de cei care dorm normal. Studiul a fost efectuat la Scoala de Medicina Harvard, pe 784 de voluntari, cu varsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioada de trei ani si jumatate.

Stiai ca…

…daca te trezesti cu cateva minunte inainte ca acesta sa sune, atunci organismul este odihnit? Daca nu auzi alarma, inseamna ca ai dormit putin. Daca ti se intampla acest lucru frecvent este un semnal de alarma pentru oranismul tau, caci te poti imbolnavi mai usor fata de persoanele care isi respecta orele de somn.

Sursa: romaniatv.net