Acasă Stiri Politic Noul ministru al Justitiei a copiat reteta „matusii Tamara”! Vezi cum a primit Florin Iordache 90.000 de euro de la rudele pensionare!

Noul ministru al Justitiei a copiat reteta „matusii Tamara”! Vezi cum a primit Florin Iordache 90.000 de euro de la rudele pensionare!

0
Noul ministru al Justitiei a copiat reteta „matusii Tamara”! Vezi cum a primit Florin Iordache 90.000 de euro de la rudele pensionare!

Metoda matusii Tamara a fost brevetata de fostul premier Adrian Nastase. Florin Iordache s-a ghidat dupa inaintasul sau si a folosit-o cu succes.

Dan Diosteanu si Pompiliu Iordache au pus deoparte nu mai putin de 320.000 de lei din pensie. Bani pe care, in generozitatea lor, i-au dat imprumut ginerelui, respectiv fiului, un biet parlamentar care castiga doar o mie de euro lunar. Programul PSD de crestere a veniturilor PSD este atat de eficient incat a produs efecte inainte sa fie aplicat: pensionarii Diosteanu si Iordache i-au donat acesti bani parlamentarului inca din 2008. Beneficiarul: Florin Iordache, ajuns, intre timp, chiar ministru al Justitiei.
Tocmai de aceea este foarte relevant sa aratam ca in spatele acestei donatii stau, de fapt, banii unei firme implicate intr-un dosar de coruptie. Care a dus la condamnarea definitiva a unui primar si a unui om de afaceri ale carui rude au fost asociate cu socrul, respectiv tatal lui Florin Iordache, arata romanialibera.

Socrul si tatal, donatii de 320.000 de lei

in declaratia de avere din 10 iunie 2009, la capitolul “Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit”, deputatul Florin Iordache mentiona doua donatii. Una de 170.000 de lei si cealalta de 150.000 de lei. Probabil ca e vorba de lei; Iordache nu a precizat moneda. Donatia de 170.000 de lei provenea, conform deputatului, de la “DIOsTEANU DAN – SOCRU”, iar cea de 150.000 de lei de la “IORDACHE POMPILIU – TATa”. Cel mai probabil, Florin Iordache avea nevoie de bani (320.000 de lei, in total, aproape 90.000 de euro la cursul din 2008) pentru a termina constructia casei din Bragadiru.

Cu totul suspecte, insa, sunt sursele de bani ale celor doi pensionari, socrul si tatal.

Tatal lui Iordache, afacerist la 70 de ani

Dar, oricat ar parea de surprinzator, pensionarii Diosteanu si Iordache nu sunt doar doi batrani care asteapta bani de la stat. inca din 2000, cei doi s-au lansat in afaceri. De fapt, intr-o singura afacere. in 2000, in Caracal se infiinta firma Damaris Com SRL. Printre actionari se regasea si Dan Diosteanu, care mai avea doi asociati.

Un an mai tarziu, in 2001, Diosteanu se retragea din firma. Alti doi ani mai tarziu, deci in 2003, cei doi asociati ramasi ii cedau actiunile doamnei Florica Paunescu. Iar Florica Paunescu, in iunie 2003, il coopteaza in firma pe Pompiliu Iordache, care avea atunci varsta de 70 de ani. Conform “Monitorului Oficial”, “Iordache Pompiliu, domiciliat in Caracal (…), nascut la data de 1.03.1933 (…), devine asociat in Societatea Comerciala DAMARIS COM SRL. Noul asociat declara pe propria raspundere ca indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru a fi asociat, sub sanctiunile legii”.

Afacerea, mai mult pe pierdere

Timp de noua ani, pana in 2012, tatal deputatului Florin Iordache a fost actionar cu 50% in Damaris Com SRL din Caracal. in martie 2012, insa, Pompiliu Iordache si-a cedat partile sociale lui Raul Paunescu (fiul Floricai Paunescu, cel mai probabil) si, astfel, a iesit din firma. Conform “Monitorului Oficial”, “Asociatii: PaUNESCU FLORICA (…), IORDACHE POMPILIU (…) si PaUNESCU RAUL (…), intruniti in adunarea generala a asociatilor (…), in unanimitate de voturi, decid retragerea din cadrul societatii a asociatului IORDACHE POMPILIU”. Asa s-a incheiat cariera de om de afaceri a tatalui lui Florin Iordache, la 79 de ani.

A castigat ceva Pompiliu Iordache din detinerea de parti sociale la Damaris Com SRL? Greu de aflat. Cert este ca, in 2010 si 2011, firma a avut pierderi de aproape 300.000 de lei in total. in 2012, an in care tatal lui Florin Iordache a fost nici macar trei luni actionar in firma, Damaris Com SRL a avut un profit de aproape 190.000 de lei. Daca si-ar fi incasat dividendele pentru 2012, Pompiliu Iordache ar fi obtinut sub 25.000 de lei. Nu se poate sti daca Damaris Com SRL a avut profit intre 2003 si 2008, ultimul fiind anul in care Pompiliu Iordache i-a donat fiului 150.000 de lei, intrucat Ministerul de Finante nu publica aceste informatii decat din 2010.

Asociatii lui Iordache, dosar DNA cu condamnare

Cu totul alta semnificatie capata asocierea lui Dan Diosteanu si Pompiliu Iordache in Damaris Com SRL  cand aflam cine sunt Florica si Raul Paunescu. Florica Paunescu este sotia lui Laurentiu Paunescu, un om de afaceri din Caracal care detine firma Consrep Construct SRL. De ani de zile, Consrep Construct SRL castiga multe dintre lucrarile de reparatii si constructii nu doar din Caracal, orasul natal al deputatului Florin Iordache, dar si din judetul Olt si din cele dimprejur.

O astfel de lucrare, de altfel, i-a adus lui Laurentiu Paunescu nu numai un dosar la DNA, ci si o condamnare in octombrie 2006. Conform unui comunicat al DNA din 2015, in 2010 “inculpatul Tulitu Costel, in calitate de primar al orasului Bechet, in baza contractului de proiectare si executie lucrari privind realizarea obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1», a aprobat la plata cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin doua facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, in valoare totala de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.

in acest context, inculpatul Petroi Marin, in calitate de diriginte de santier, beneficiind de ajutorul inculpatilor Paunescu Laurentiu si S.C. Consrep Construct S.R.L., au confirmat cheltuielile aferente realizarii obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1», respectiv achizitionarea unor componente ale statiei de epurare, prin acte intocmite in lunile august 2009 si septembrie 2010 si prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, desi statia a fost achizitionata in anul 2011“.

Prejudiciu de peste 1 milion de lei

Prin aceasta, inculpatii au produs un prejudiciu in suma de 1.138.440,95 lei in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale (ce a preluat in patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice) si in suma de 200.901,34 lei in dauna Primariei Bechet, precum si un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. in valoare totala de 1.339.342,29 lei”.

in octombrie 2016 au fost pronuntate decizii definitive de condamnare. Tot conform DNA, “Prin decizia penala nr. 1554 din 27.10.2016, Curtea de Apel Craiova a hotarat urmatoarele: 1. Condamna pe inculpatul TULITU COSTEL, primar al orasului Bechet, jud. Dolj, la data faptelor, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul, cat si pe o perioada de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia de primar (…) 3. Condamna pe inculpatul PaUNESCU LAURENtIU, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., la data faptei, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 6 luni (…) 4. Condamna pe inculpata S.C. CONSREP CONSTRUCT S.R.L., la pedeapsa principala de 20.000 lei amenda penala si pedeapsa complementara a interzicerii de a participa la procedurile de achizitii publice direct sau indirect, pe o durata de 2 ani, precum si afisarea hotararii de condamnare pe o perioada de 2 luni, care se va realiza in extras la sediul social al S.C. Consrep Construct S.R.L., pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.”

Florica Paunescu, sotia lui Laurentiu Paunescu si cea care l-a cooptat pe Pompiliu Iordache in Damaris Com SRL, a incercat sa explice pentru RL cum a preluat firma: “Domnul Dan Diosteanu (socrul lui Florin Iordache – n.r.) a fost la inceput. Cand s-a luat firma, ne-a dat niste bani sa cumparam firma asta de betoane. I-am dat banii inapoi. La Damaris avem statia de betoane. Tot aici am fost asociata si cu domnul Pompiliu Iordache. Nu ne-a dat bani domnul Iordache. Nu am avut nici o treaba cu domnul Florin Iordache. Partile sociale -le-am preluat gratuit.”.

Florica Paunescu este si inginer la Consrep Construct SRL, firma sotului. „La Bechet am avut o problema cu o lucrare. S-a judecat si… s-a decis acolo, s-a luat o hotarare. Am fost invinuiti ca am cumparat o statie de epurare cu un avans de la o lucrare. Sotul meu are o condamnare cu suspendare”, ne-a spus fosta asociata a tatalui lui Florin Iordache.

Florica Paunescu nu a putut explica de ce a decis sa se asocieze cu Pompiliu Iordache si nici de ce Dan Diosteanu, socrul lui Florin Iordache, i-a finantat achizitia unei statii de betoane.

Mama: „Noi avem stupi, avem pamant“

“Domnule, barbatul meu e pensionar de 15 ani. Florin Iordache este fiul meu. Eu ce i-am dat nu i-am dat imprumut. I-am dat baiatului meu. I-am dat de cate ori a avut nevoie si cand am avut. I-am dat 170.000 lei (150.000 de lei, conform declaratiei de avere a lui Florin Iordache – n.r.) cand si-a facut casa. Noi avem stupi, avem pamant. Sotul meu nu a fost actionar la nici o firma. Noi suntem pensionari. Noi nu am avut firme”, a spus Elisabeta Iordache pentru „Romania libera“.

Pentru mama actualului ministru, cariera politica a fiului este un chin. „Sunt bucuroasa pentru fiul meu. Nu trebuia sa ajunga ministru. Eu i-am zis sa nu accepte, dar nu l-au lasat aia de acolo. Domnule, eu mi-am crescut copilul asa de frumos si de cinstit…dar nu vezi ce este in jurul nostru? I-am zis sa nu se bage intre caini. ii trebuie liniste si lui, sa munceasca in mod cinstit, ca sunt locuri de munca. Nu vezi, faci bine si zice ca faci rau”, a incheiat mama ministrului Justitiei.