Nimeni nu ti-a spus asta despre gingivita pana acum – Iata ce este si cum poate fi tratata!

729

 

Gingivita este pe scurt inflamarea gingiilor si una dintre principalele cauze ale pierderii dintilor. Citeste in continuare pentru a afla cum poti preveni aceasta problema de sananatate dentara si in cazul in care s-a instalat deja, cum o poti trata.

E suficient sa nu te speli pe dinti cateva zile ca gingia si se inroseste si se inflameaza. Placa bacteriana este de vina, explica Dr. Smaranda Ionescu. Iata care sunt consecintele nefaste ale igienei precare si cat de grav ne putem imbolnavi din aceasta cauza.

„Gingivita reprezinta o inflamatie de cauza microbiana a papilei interdentare si a gingiei care inconjoara dintele. Gingia sanatoasa are culoarea roz pal. In timpul gingivitei aceasta devine mai rosie, mai umflata, foarte sensibila, sangerand la periaj sau in timpul masticatiei alimentelor mai dure. Inflamatia gingiei cauzeaza, de asemenea, si respiratia urat mirositoare”, a declarat dr. Smaranda Ionescu.

Nu uitati sa va spalati pe dinti. Afectiunea este declansata, de fapt, de o proasta igiena orala. „S-a constatat ca gingivita apare predominant la persoanele care intrerup igiena orala pe o perioada de 7-8 zile, suficient cat sa se creeze placa bacteriana (pelicula de bacterii ce ramane pe suprafetele dintilor nefiind indepartata prin periaj) apoi transformanduse in tartru care determina un contact foarte strans al placii bacteriene cu tesutul gingival”, spune medicul. Alti factori favorizanti aparitiei gingivitei sunt inghesuirile dentare, coroanele si puntile dentare neadaptate, obturatii coronare in exces sau in contact direct cu gingia, carii de colet, carii secundare ce retentioneaza resturi alimentare, fumatul.

Nu conteaza varsta. „Gingivita poate aparea si la tineri cu varste intre 11 si 14 ani in perioada pubertara, la femei insarcinate – datorita dereglarilor hormonale, la diabetici, la persoanele care prezinta carenta de vitamina C, la cei care au leucemie ori anemii”, spune stomatologul. Netratarea corespunzatoare a gingivitei sau folosirea „leacurilor babesti” pot duce la parodontita marginala si la boli parodontale grave, urmate in timp de pierderea dintilor.

Gingivita poate fi prevenita avand o igiena orala regulata care include periajul dentar efectuat corect de 2 – 3 ori pe zi, folosirea atei dentare sau a dusului bucal si a apei de gura.

Tratamentul gingivitei in faza incipienta este reprezentat de indepartarea factorului cauzator – placa bacteriana. Dupa tratament, starea gingiei este reevaluata si medicul stomatolog stabileste periodicitatea vizitelor si necesitatea efectuarii detartrajului si a periajului profesional in cabinet.

Sursa: romaniatv.net