marți, mai 30, 2023

Nimeni din Romania nu-ti va spune asta despre tigarile electronice!

Tigarile electronice sunt considerate de catre multi dintre cei care incearca sa se lase de fumat o alternativa mai putin nociva a fumatului. Cu toate acestea, ceea ce multi fumatori nu cunosc este ca acestea ascund multe alte pericole demne de luat in seama.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat introducerea unor restrictii in privinta vanzarilor de tigari electronice si interzicerea folosirii acestora in spatiile inchise, cel putin pana cand se va demonstra ca acestea nu sunt periculoase pentru persoanele din jur.

 De asemenea, OMS recomanda interzicerea vanzarii de tigari electronice minorilor, deoarece consumul acestora presupune „amenintari grave” la adresa sanatatii adolescentilor.

 „Probele existente arata ca tigarile electronice nu sunt doar vapori emanati in aer, cum spun adesea producatorii”, noteaza OMS. Folosirea acestora „constituie amenintari grave pentru adolescenti si pentru femeile insarcinate”, adauga expertii.

 Potrivit OMS, exista probe suficiente pentru a avertiza „copiii, adolescentii, femeile insarcinate sau cele care vor sa aiba copii” asupra consecintelor pe care le poate avea pe termen lung asupra „dezvoltarii creierului” fumatul tigarilor electrice.

Publicitatea ar trebui reglementata

Agentia de sanatate a ONU a cerut, de asemenea, interzicerea oricarui tip de publicitate, promovare sau sponsorizare legate de tigarile electronice.

In plus, se recomanda impiedicarea producatorilor sa promoveze ideea ca aceste tigari ii ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat, pana cand acestia nu ofera dovezi stiintifice care sa si sustina afirmatia.

 OMS se teme ca expansiunea acestei piete, ajunsa la 3 miliarde de dolari la nivel global si in care activeaza peste 400 de branduri, va duce la o competitie tot mai agresiva, iar aspectele legate de siguranta acestui produs vor fi lasate in plan secundar.

 De aceea, spune OMS, cresterea rapida a utilizarii tigarilor electronice la nivel global implica o reglementare corespunzatoare. De asemenea, „este necesar sa se asigure o cercetare adecvata, astfel incat sanatatea publicului sa fie protejata, iar oamenii sa devina constienti de potentialele riscuri si beneficii”.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri