Acasă Stiri Stiri Romania Ne intoarcem in timp! Academia Romana propune o masura din perioada Ceausescu pentru a stopa exodul creierelor!

Ne intoarcem in timp! Academia Romana propune o masura din perioada Ceausescu pentru a stopa exodul creierelor!

0
Ne intoarcem in timp!  Academia Romana propune o masura din perioada Ceausescu pentru a stopa exodul creierelor!

Academia propune reinvierea unei masuri controversate, aplicate pana la caderea lui Ceausescu: pentru a stopa exodul creierelor, absolventii de facultate ar putea fi obligati sa lucreze in tara dupa terminarea studiilor.

Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atentia Academia Romana in „Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”, publicata recent pe site-ul institutiei, potrivit Economica.net.

Pentru a scadea exodul creierelor, academicienii propun ca absolventii de facultate care au invatat pe locuri bugetate sa munceasca in tara pe o perioada egala cu durata studiilor universitare subventionate de stat, iar in caz contrar, sa restituie banii cheltuiti de stat pentru pregatirea lor.

Academia Romana a publicat recent a patra parte a „Strategiei de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”, in care atrage atentia asupra creşterii ingrijoratoare a numarului tinerilor cu studii superioare care emigreaza şi propune scaderea exodului creierelor prin obligarea absolventilor de facultate care au studiat pe locuri subventionate de la buget sa munceasca in tara pe o perioada egala cu durata studiilor universitare, iar in caz contrar, sa restituie banii cheltuiti de stat pentru pregatirea lor.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate, sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala”, se arata in strategia de dezvoltare a sistemului de educatie romanesc in urmatorii 20 de ani, publicata de Academia Romana.

Ori o masura similara a fost aplicata pana in 1990. Orice tanar care parasea definitiv Romania era obligat sa achite costurile statului cu studiile sale superioare, suma care se ridica la zeci de mii de lei, in funcție de profil.

Introducerea unei astfel de cerințe ar fi insa in mod sigur respinsa de catre Comisia Europeana. Desi fluxul migraționist pleaca in marea majoritate a cazurilor dinspre Romania spre celelalte țari ale UE si nu invers, Comisia Europeana ar penaliza Romania socotind ca este vorba de o incalcare a liberei circulații a forței de munca.