luni, mai 29, 2023

Motivul pentru care acumulezi kilograme in plus dupa o dieta sau „efectul yo-yo” si sfaturi esentiale care te pot ajuta in acest caz

Vrei sa slabesti, te ambitionezi, reusesti! Si dupa aceea? Dupa aceea kilogramele se reintorc, tiptil, si se asaza de unde au plecat: pe fund, pe coapte, se burta, la gusa… Si o iei de la capat… Pana cand acest joc de-a uite kilogramele, nu-s, ba sunt, te oboseste si nu mai vrei sa incerci nimic. Am descris aici „efectul yo-yo” cu care se confrunta 99% dintre persoanele care au trecut printr-o cura de slabire. Daca si tu ai patit asta, te va interesa ce avem de zis. CUM SA „FENTEZI” EFECTUL YO-YO!

In ziua de astazi, in lume traiesc peste 1,9 miliarde de adulti suprapoderali, dintre care 600 de milioane sufera de obezitate. Prin urmare, o mare parte a populatiei prezinta un risc insemnat de boli asociate unei mai mari mortalitati, in special fiind vorba despre afectiunile cardiovasculare, diabet si diverse tipuri de cancer. Atunci, ce se poate face pentru a reduce acest risc? Pur si simplu, sa se piarda din greutate sau, ceea ce inseamna acelasi lucru, sa se faca exercitii si sa se urmeze o dieta. Insa, specialistii ne atrag atentia ca, in cazul in care urmam o dieta, nu este bine sa o tinem o perioada, apoi sa o abandonam si iar sa o reluam, deoarece poate avea un efect contraproductiv. De fapt, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie arata ca asa-numitele „diete yo-yo” aduc intotdeauna kilograme in plus si nu va ajuta sa slabiti. Cum se explica acest lucru? Prin faptul ca dieta este interpretata de creierul uman ca o perioada de infometare si determina organismul sa acumuleze grasimi, pentru a face fata viitoarelor perioade mercate de lipsuri.

Totul incepe chiar din ziua in care decideti sa slabiti si alegeti dieta pe care o veti urma. Chiar daca va propun slabire usoara, rapida si multe kilograme „arse”, nu apelati la o reteta restrictiva. Sunt doua motive pentru care nu e bine sa urmezi o dieta foarte restrictiva: 1. slabesti organismul si ii maresti vulnerabilitatea; 2. cum te-ai oprit din dieta (si din slabit) si ai revenit la o alimentatie mai putin privativa, organismul se razbuna si acumuleaza… de teama ca in viitor vei dori sa-l privezi iar de anumite lucruri.

Ideal ar fi sa alegi dieta impreuna cu un nutritionist, dupa o serie de analize, care sa arate cat de vulnerabil esti la o asemenea provocare.

Apoi, nu renunta la hrana diversificata si nu ocoli nici una dintre mesele importante ale zilei. Da-i doar organismului tau alimentele necesare, intr-o cantitate mai mica, mai bine asociate unele cu alte, inlocuieste alimentele nocive cu altele sanatoase, dar care sa-ti aduca necesarul de hrana. Nu trebuie sa lipseasca din dieta carnea slaba, pestele, branzeturile slabe, legumele, fructele, cerealele integrale. 3 mese principale si doua gustari pe zi sunt planul ideal, ce trebuie sa schimbi este… ora de masa.

Ca sa fii sigur ca nu apar pe masa ta alimente nocive, evita sa cumperi mancare gata preparata. Gateste tu, gusta (decent) mancarea cand o prepari, desfata-te cu aromele. Asa… vei manca mai putin din fiecare fel de mancare si asta va fi benefic pentru dieta ta. Asta inseamna, de fapt, sa iti schimbi mentalitatea si modul de abordare a mesei, iar acest lucru e benefic pe termen lung, caci ve3i continua sa faci la fel, constientizand ca mananci sanatos, si dupa ce perioada „dietei” se va fi incheiat.

In fine, asociaza dieta cu sportul si… continua sa faci sport si dupa ce ai incheiat dieta. Asa, vei consuma eventualul surplus de calorii si, in plus, vei trai sanatos.

Daca urmezi aceste sfaturi, celelalte lucruri vin de la sine. Mai putin… efectul yo-yo!

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri