joi, martie 23, 2023

Ministrul Sanatatii schimba din temelii regulile din spitale! Voiculescu: Nu dorim spitale care sa mai fie conduse in functie de interese politice

Ordonanta de Urgenta privind managementul spitalelor a fost adoptata, miercuri, de guvern, ministrul Vlad Voiculescu spunand ca aceasta prevede doua lucruri importante: deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente in acest sens si interdictia ca managerii de spitale sa detina functii de conducere in partide politice.

„Nu dorim spitale conduse in functie de interese politice – am avut asta in destule cazuri in ultimii 25 de ani in toata tara si, dupa cum stim, sefii partidelor politice, in general, se trateaza la spitalele din strainatate chiar pentru afectiuni mai putin complexe”, a aratat ministrul Sanatatii.

Voiculescu a explicat ca prin aceasta Ordonanta de urgenta se largeste sfera persoanelor care pot ocupa functia de manager de spital, selectia managerilor putandu-se face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite.

”Aceasta ordonanta este despre deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente. Asta nu inseamna ca scoatem universitatiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa in continuare la concursuri, dar alaturi de el vor putea participa si profesionisti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile in care esti in acelasi timp un chirurg foarte bun si un profesor foarte bun si un cercetator foarte bun si un manager foarte bun si reusesti sa le faci pe toate in acelasi timp nu sunt chiar atat de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, daca exista intr-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate ii vor fi deschise si lui sau ei”, a declarat Vlad Voiculescu, conform News.ro.

Pana in acest moment, exista obligatia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, masura ingradind accesul la aceasta functie.

De asemenea, au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director – director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri. Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control in partide politice sau societati comerciale.

”Nu mai vrem politica de partid in spitale – e motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot incepand de azi sa detina functii de conducere, administrare sau control in cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse in functie de interese politice – am avut asta in destule cazuri in ultimii 25 de ani in toata tara si, dupa cum stim, sefii partidelor politice, in general, se trateaza la spitalele din strainatate chiar pentru afectiuni mai putin complexe”, a aratat ministrul Sanatatii.

Totodata, prin aceasta Ordonanta de Urgenta este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu: „detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de manager; alte situatii in care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pana la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a functiei de manager”.

In plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului. O eventuala finantare ar putea afecta exercitarea functiei de manager in conditii de impartialitate, existand riscul avantajarii sub diverse forme a respectivilor furnizori in relatia cu spitalul, se men’ioneaza in actul normativ.

Pentru sefii de sectii vor fi organizate concursuri, deoarece, potrivit ministrul Snatatii, aceasta reprezinta metoda cea mai obiectiva si transparenta pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor functii.

De asemenea, potrivit ministrului Sanatatii, managerul va avea un program fix, in care nu isi poate parasi postul. Astfel, programul managerului se desfasoara intre orele 8.00 si 16.00, iar „orice activitate medicala, didactica, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica poate fi exercitata doar in afara acestui interval”.

Potrivit actului normativ, conditiile de exercitare a activitatilor de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii si prin contractul de management.

Ultimele stiri

Stiri