joi, iunie 8, 2023

Metoda pomana! „Cat spuneau de 3 ori Tatal Nostru, se colecta tot de prin casa”!

31 de indivizi care inselau batrani prin metoda „pomana” au fost scosi din joc de procurorii din Constanta. Hotii bateau la usa celor in varsta si sub pretextul ca le ofera de pomana, mancare si bani, le intrau in casa si ii jefuiau.

Este vorba despre de o retea bine organizata, care actiona in toata tara. Infractorii isi urmareau victimele, aflau informatii despre ele si actionau la primele ore ale diminetii. Anchetatorii spun ca hotii, de regula doua femei sau o femeie si un barbat, bateau la usile batranilor, tanand in maini o tava pe care asezau mancare si o bancnota de 500 de lei. Cereau doua milioane inapoi, sub pretextul ca trebuie sa dea de pomana si altui vecin. Cand batranul cauta dupa rest, hotii vedeau unde isi tine victima banii si lucrurile de valoare. Spuneau apoi o rugaciune de multumire, timp in care batranul era jefuit. Daca se impotrivea, hotii deveneau violenti.

68 de victime din 12 judete au fost identificate de procurorii constanteni. Teodor Nita, procuror Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta: „luau de pe lista de intretinere numele unei oarecare persoane si intrau de regula la batrani de peste 80 de ani si spuneau ne-a trimis doamna Geta de la etajul 4, da de pomana pentru unchiul sau decedat. Cat timp spuneau de 3 ori Tatal Nostru – cam asta era media – se colecta tot de prin casa, de catre cel de-al doilea participant.”

Un batran din Targoviste este unul dintre pagubiti. Omul a ramas fara toate economiile, sapte mii cinci sute de lei. „A venit sa imi dea ceva de pomana, sa imi dea si niste bani, ea mie, ca imi da de pomana. Avea 200 de lei in buzunar, dar zice iti las numai 1 milion, sa imi dai restul.”, scrie stirileprotv.

Reteaua era bine organizata. Numara 31 de membri, rude intre ei, din patru judete: Mehedinti, Prahova, Buzau si Braila. Se deghizau, purtau intotdeauna manusi, schimbau des telefoanele si daca era nevoie, nu se sfiau sa foloseasca violenta.

Teodor Nita, procuror Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta: “O palma dupa ceafa, o impingere in scaun, cat sa permita sa paraseaca locuinta. cei care stateau la asteptare si aveau tot timpul controlul operativ la telefoane cu echipa de soc care intra inauntru. Cand simteau ca se intampla ceva, interveneau si produceau extragerea”

In doar patru luni, indivizii au facut, pacalind oamenii prin metoda pomana, jumatate de milion de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe 11 imobile, 17 conturi bancare si 9 autoturisme, din care patru de lux

Acum s-a dispus trimiterea in judecata a 31 de inculpati, 27 in stare de arest preventiv, iar alti patru care s-au sustras urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, talharie, furt calificat dar si complicitate la aceste infractiuni. Indivizii au intre 25 si 45 de ani, iar 14 dintre ei au antecedente penale.O membra a retelei, in varsta de 23 de ani, a fost prinsa in Franta.

Ultimele stiri

Stiri