luni, iunie 5, 2023

Medicul Virgil Musta avertizeaza: „Valul doi a venit deja in unele zone ale tarii”

Doctorul Virgil Musta anunta ca mult valul doi al pandemiei de coronavirus este prezent deja in unele zone din tara, ca urmare a numarului mare de cazuri confirmate in ultimele zile.

„Asistam deja la un val doi in anumite zone ale tarii. Daca ne uitam la Brasov, numarul de cazuri este mai mare decat in perioada acuta a pandemiei. Noi (judetul Timis- n.red.), din fericire, stam bine, avem un numar foarte mic de cazuri, dar daca nu vom fi precauti si nu vom intelege ca trebuie sa respectam regulile, sigur vom avea si un al doilea val. Acesta poate aparea in lunile de toamna, poate iarna. Sper ca acesta sa poata fi tinut sub control cum a fost tinut si in timpul primului val de pandemie”, a afirmat medicul Virgil Musta pentru Express de Banat.

Musta vorbeste si de sufocarea sistemului de sanatate, daca lucrurile vor continua in acest ritm si face apel la intelepciune in starea de alerta si la responsabilitate din partea tuturor.

„Sunt zone in tara in care numarul de cazuri a crescut chiar alarmant, cum este Brasovul, Bucurestiul, unde riscul de sufocare a sistemului de sanatate este deja prezent. Asta din cauza ca oamenii nu inteleg ca exista virus, ca exista transmitere, ca trebuie sa respectam regulile si ca daca nu le respectam riscam sa ne relaxam cu reguli mai stricte”, a mai spus medicul Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului „Victor Babes” din Timisoara, scrie Aktual24.

Seful Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a anuntat ca sunt in crestere cazuri active de Covid-19, in prezent fiind aproape 6.000. Arafat a afirmat ca Romania a evitat un dezastru si, in loc sa recunoastem asta, cream toate premisele sa ne intoarcem la dezastru. El a spus ca Romania ar putea ajunge ca in situatia altora tari si anume cadrele medicale sa decida cine ramane in viata si cine nu.

“La un moment dat, daca nimeni nu vrea sa creada si nu vrea sa asculte ne ramane noua, partea medicala si partea situatiilor de urgenta, o singura solutie: asteptam la spital, ne pregatim, primul venit, primul servit si sa nu uite lumea ca vom ajunge la situatia, nu eu, ci medicii care trateaza, cum s-a intamplat in alte tari sa decida cine ramane in viata si cine nu. Suna extrem de cinic, dar este realitatea, asta s-a intamplat in alte tari”, a precizat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Arafat a mentionat ca Romania a evitat un dezastru, dar pentru ca populatia nu mai crede nimic risca sa ajunga intr-un asemenea dezastru.

“Colegii care au fost in Italia pot sa va spuna. Colegii cu care au discutat le-au zis ‘La un moment dat trebuia sa decid, am doi si o singura sansa pentru unul dintre ei si sa spun asta nu prea are sansa il las, aici ma ocup’. Asta este realitatea unui dezastru adevarat, Romania a evitat acest dezastru si, in loc sa recunoastem ca noi am evitat astfel de situatii, noi cream toate premisele ca populatia sa nu mai creada nimic si sa ajungem din nou in astfel de dezastru”, a mai declarat Arafat.

Ultimele stiri

Stiri