joi, iunie 8, 2023

Medicii trag un semnal de alarma in cazul utilizarii pilulelor contraceptive! Realizezi la ce riscuri te supui?

 

Desi pot evita aproape garatant o sarcina nedorita, aceste pastile au o serie de efecte negative asupra organismului. Citeste in cotinuare pentru a afla care sunt motivele pentru care medicii ne sfatuiesc sa avem mare grija atunci cand folosim astfel de pastile.

Pentru ca reprezinta cea mai comoda metoda de a evita posibile sarcini nedorite, pilula contraceptiva pe baza de hormoni este cea mai folosita metoda de contraceptie in randul femeilor.

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei.

De asemenea, modifica invelisul intern al uterului, denumit si endometru, facand implantarea putin probabila si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin.

Pe langa efectul aproape garantat pe care il au in evitatrea unei sarcini nedorite, contraceptivele produc o serie de reactii negative din partea organismului, care pot oscila de la simple schimbari de dispozitie emotionala pana la simptome si complicatii care necesita consultul medicului.

Acestea sunt cateva dintre problemele pe care contraceptivele vi le pot crea:

1. Prezinta efecte secundare metabolice – cresc cantitatea unor hormoni in plasma, cum ar fi hormonii tiroidieni.

2. Cresc riscul de pietre la fiere (litiaza biliara) si alte patologii ale vezicii biliare.

3. Multiplica factorii de coagulare in sange, ceea ce duce la cresterea riscului de cheaguri de sange (trombusuri) si tromboflebita.

4. Produc schimbari bruste de dispozitie – majoritatea anticonceptionalelor orale prezinta dezavantajul de a predispune catre stari emotionale negative, cum ar fi depresie, tristete, izolare.

5. Durerile de cap, ametelile si sensibilitatea mamara sunt simptome care pot semnala faptul ca ar trebui intrerupt, cel putin pentru o perioada, tratamentul contraceptiv hormonal.

6. Greata – este o reactie normala a organismului, sunt de parere specialistii si ar trebui sa treaca de la sine in decursul a cateva luni de la inceperea administrarii pilulelor contraceptive.

Sursa: antenasatelor.ro

Ultimele stiri

Stiri