Votat cuvantul anului 2013 de editorii Dictionarelor Oxford, auto-portretul fotografic tinde sa castige tot mai mult teren pe site-urile de socializare.
Si, daca ideea initiala era surprinderea unui moment inedit, astazi oamenii petrec ore bune fotografiind orice fac. O tendinta periculoasa, spun specialistii, ingrijorati de efectele pe care mania „selfie” le poate avea asupra psihicului.
O simpla cautare pe Instagram, una dintre cele mai folosite retele de socializare, scoate la iveala nu mai putin 92 de milioane de autoportrete cu descrierea „Selfie”. Si peste 200 de milioane de imagini in dreptul carora sta scris textul „Eu”. Iar numarul acestora creste in fiecare zi.
Chiar daca fotografiile selfie reprezinta un simplu instrument de auto-promovare, acest fenomen poate deveni periculos pentru societate, deoarece formeaza o generatie de narcisisti, cred psihologii.
Persoanele care fac multe selfie-uri risca sa aiba probleme cu pielea fetei, care imbatraneste mai repede. Medicul estetician Ebru Unal din Turcia explica faptul ca expunerea repetata a fetei la undele electromagnetice ale telefonului mobil duce la deteriorarea mai rapida a celulelor din piele si implicit la imbatranirea prematura a tenului. Acelasi efect il au si televizoarele, monitoarele calculatoarelor sau alte dispozitive care emit lumina albastra. Aceasta degradeaza ADN-ul in celule, fenomen care poate fi evitat prin utilizarea unor creme care contin antioxidanti, precum vitamina C sau vitamina E.
Sursa: rador.ro