Medicii atrag atentia! Nu mai face niciodata asta atunci cand iti curge sange din nas!

1847

 

Cu siguranta ti s-a intamplat sa vezi pe cineva suferind de problema prezenta in randurile de mai jos si sa-i oferi un sfat destul de comun si anume acela de a se intinde pe spate cu o mana ridicata. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa renuntam la aceasta metoda pentru ca poate inrautati lucrurile. Citeste in continuare pentru a afla despre ce problema este vorba si ce trebuie sa faci in schimb.

Atunci cand vedem pe cineva ca ii curge sange din nas primul sfat pe care il dam este sa se intinda pe spate, cu o mana la nas si cu cealalta ridicata. Asa ni s-a spus ca se opresc sangerarile nazale. Doar ca acesta nu este tocmai modul corect de a reactiona.

De fapt, sa te intinzi la orizontata e total gresit, asa ca uitati de aceasta metoda care face mai mult rau, decat bine. Cum asa? Pai explicatiile medicilor sunt simple: cand te intinzi pe spate, nasul (locul unde are loc sangerarea) ajunge la acelasi nivel cu inima. Astfel, nasul ajunge sa fie irigat, iar hemoragia in loc sa se opreasca devine tot mai abundenta.

O parte din sange se duce pe gat, iar acesta va irita stomacul. Iata cum vei ajunge sa ai stari de greata si episoare cu varsaturi.

Cum se procedeaza corect

Si atunci, cum se procedeaza corect in astfel de situatii? Nu e deloc dificil ce ai de facut tu sau cel care trece printr-un astfel de episod neplacut:

1. Se sta in picioare sau se ia loc pe scaun.

2. Capul se tine usor aplecat spre in fata, asa incat sangele curs sa iasa pe nara si sa nu ajunga in stomac.

3. Sangerarea se opreste apasand cateva minute pe locul de unde aceasta vine (in aceasta situatie este vorba despre nas).  Intre trei si sase minute ar trebui sa apesi pe locul sangerarii.

Dupa acesti trei pasi simpli, poti sa-ti continui activitatea.

Reguli de respectat dupa ce s-a oprit sangerarea

Dupa ce ai reusit sa opresti sangerarea trebuie sa mai ai in vedere cateva reguli. Acestea trebuie respectat cu strictete:

1. Minimum, doua-trei ore dupa acest episod, nu-ti sufla nasul. Astfel, eviti o noua hemoragie.

2. Nu te apleca.

3. De asemenea, este bine de stiut ca in aceste ore nu este indicat nici sa te intinzi pe pat. Explicatia: nasul trebuie sa fie mai sus de nivelul inimii in acest interval ca sa nu risti sa se repete episodul.

Sursa: clicksanatate.ro