Esti nelinistit, ingrijorat, speriat. Esti suparat in legatura cu unul din aspectele vietii tale: bani, sanatate, munca, familie, iubire. Inima bate rapid, respiratia este superficiala si rapida, mintea ta isi imagineaza dezastrul si ti-ai dori sa te poti relaxa. Fie ca suferi de anxietate sau de atacuri de panica, nu iti doresti sa apelezi la medicamente si pe buna dreptate.
Este bine de retinut ca atacurile de panica apar in momentele de stres maxim si sunt semn de neglijare a propriilor nevoi, ganduri si dorinte.Cum sa treceti mai usor prin astfel de crize si cum sa scapati de ele? Iata cateva tratamente naturiste pentru atacurile de panica.
Atacurile de panica sunt niste crize foarte intense, care apar brusc si se intalnesc, de obicei, la omenii foarte stresati sau dupa un eveniment neplacut, precum divort sau decesul cuiva drag. Atacurile de panica sunt insotite de batai de inima foarte puternice, presiune sanguina crescuta, dificultati in respiratie, ameteala si oboseala.
Atacul de panica trebuie tratat ca pe o stare emotionala intensa, ce nu trebuie sa sperie. Ideea este ca atunci cand incepe sa priviti totul cu calm, atat cat puteti, sa va linistiti si sa lasati atacul sa isi urmeze cursul. Este bine de retinut ca atacurile de panica apar in momentele de stres maxim si sunt semn de neglijare a propriilor nevoi, ganduri si dorinte.Cum sa treceti mai usor prin astfel de crize si cum sa scapati de ele? Iata cateva tratamente naturiste pentru atacurile de panica.
Reglarea respiratiei si ceaiul sau baile de levantica
Un remediu foarte util pentru atacul de panica, mai ales la inceput, este sa va reglati respiratia. Pentru a respira cat mai profund, intindeti-va pe spate, indoiti genunchii, lasati mainile usor pe abdomen si inspirati adanc aerul direct in abdomen. Tineti 3 secunde si expirati cat mai mult aer. Repetati de 5-6 ori sau pana va linistiti. Daca puteti, incercati sa va ganditi la ceva frumos, un sentiment de bine, o persoana draga, o activitate care va face placere, etc.
Levantica este recunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive, calmante, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru nevroze, depresii, psihoze. Ceaiul de levantica, baut seara inainte de culcare, face minuni, in timp. Este excelent pentru insomnii, pentru perioadele de epuizare psihica si fizica. In atacurile de panica sunt indicate baile cu levantica dar si aroma-terapia cu ulei. Asadar, pentru cine are munca de birou, poate pune ulei de levantica, dar mai ales acasa, unde mediul trebuie sa fie primitor si linistit. Un masaj la tample cu ulei de levantica atunci cand simtiti tahicardia dinainte de atacul de panica este un remediu foarte eficient.
Medicamente naturiste pe baza de valeriana sau 5-HTP
Un alt tratament naturist pentru atacul de panica este si valeriana. Studiile au aratat ca ingredientele active din aceasta planta se ataseaza la aceiasi receptori din creier care sunt afectati de medicamentele antidepresive tip diazepam. Se iau 250 de mg de valeriana de doua ori pe zi si 500 de mg la culcare. La fel de bine puteti bea ceaiuri de valeriana.
O substanta chimica cerebrala care calmeaza anxietatea, 5-hidroxitriptofanul (5-HTP), poate completa necesarul de serotonina. Aceasta substanta din organismul uman provine din aminoacidul triptofan, dar se gaseste in cantitati mici si in semintele unei plante originare din Africa, Griffonia Simplicifolia. Suplimentele 5-HTP se obtin din extractul din aceasta planta. Doza zilnica este de 50 de mg de trei ori pe zi, insa nu incepeti un tratament naturist cu aceasta substanta daca urmati tratament cu medicamente ca Prozac, Lustral sau Seroxat. Deoarece poate produce ameteli, este bine ca la inceputul tratamentului sa nu conduceti sau sa nu desfasurati activitati ce necesita coordonare sau maxima concentrare.
Un alt tratament naturist pentru atacul de panica este hameiul. Se stie ca muncitorii care aduna hameiul sufera de o stare de somnolenta denumita „oboseala culegatorului de hamei”. Asadar, puneti 2 linguri de hamei uscat la o cana de apa fierbinte si beti nu mai mult de trei ori pe zi.
Suplimentele cu complexul de vitamine B pot fi un tratament excelent impotriva atacului de panica. Vitaminele din complexul B scad in mod natural stresul, deoarece organismul are nevoie de vitamine B pentru a produce serotonina. Asadar, ajutati-va organismul prin vitaminizare.
Nu uitati de vitamine, miscare si gandurile bune
In afara de vitaminizare, incercati sa renuntati la produse ce pot agrava atacurile de panica, cum sunt cafeaua, bauturile alcoolice, bauturile racoritoare ce contin mult zahar sau multa cofeina. Cercetarile au aratat ca persoanele care au mai des atacuri de panica sunt sensibile la cofeina.
Exercitiile aerobice sau o plimbare in ritm alert pot imbunatatii starea anxioasa. Exercitiile stimuleaza eliberarea de endorfine, substante chimice ce blocheaza durerea si dau o stare de bine. Rugaciunea sau meditatia pot da rezultate foarte bune, daca sunt practicate consecvent si pe termen lung.
Ce mai puteti face? Beti un pahar de lapte cald, laptele contine triptofan, aminoacidul folosit de creier pentru a produce serotonina. Alte alimente bogate in triptofan sunt carnea de curcan si bananele.
Un sfat: mergeti la doctor daca aveti atacuri de panica dese, deoarece acestea pot ascunde afectiuni mai grave, precum hipertiroidismul, hipoglicemia sau infarctul de miocard. Simptomele atacurilor de panica pot fi si efecte secundare la tratamentul medicamentos, asadar un motiv in plus pentru o vizita la medic.
Sursa: clicksanatate.ro