Masina de topit zapada inventata in Romania! Reduce cu 50% costurile cu deszapezirea

5299

Un utilaj conceput si construit de doi ingineri bucuresteni ar putea reduce cu pana la 50% costurile cu deszapezirea ale administratiilor locale. Topeste zapada instantaneu, apoi apa rezultata este filtrata si deversata in canalizare.

De la idee si pana la punerea in practica a urmat un drum anevoios, cu nopti nedormite la masa de lucru printre calcule, cu ore in sir de planuri, cu documentari nesfarsite. Dupa un an insa, sprijiniti de alti specialisti din tara, utijalul a fost gata. Nici banii investiti in cercetare, proiectare si realizarea propriu-zisa a masinii nu au fost putini. 80.000 de euro(incluzand materiale, echipamente, manopera de proiectare si executie, teste, prezentari) au fost pusi la bataie pentru masina care topeste zapada rapid si lasa drumurile curate.

Iernile care ne iau mereu pe nepregatite in Romania, avalansa de nameti care sufoca toate orasele au fost principalele motive care i-au pus pe ganduri pe cei doi ingineri. Trebuie sa facem ceva, asa nu se mai poate!, si-au zis ei.

Cum era firesc au inceput documentarile pentru a vedea cum se rezolva aceasta problema in strainatate. Inginerul Fanel Voicu, de 46 ani, automatist pentru echipamente termice si de climatizare, cu experienta in instalatii de toate categoriile a avut ideea construirii unui astfel de utilaj. Ideile si munca de cercetate a fost facuta impreuna cu colegul sau, Leonard Bancowschi, 59 de ani. Acesta s-a ocupat de proiectarea utilajelor. „Am terminat facultatea TCM, sectia Masini Unelte, pana in 1992 am lucrat la Vulcan S.A., dupa aceea am activat in sectorul privat si m-am „specializat” in executia de instalatii termice, de climatizare, tratare aer si apa, atat proiectare cat si predarea lucrarilor „la cheie”.

Ideea construirii unui utilaj destinat topirii zapezii a aparut prin toamna anului 2012, dupa ce am cautat o solutie pentru debarasarea strazilor si a trotuarelor de muntii de zapada ce se adunasera in cateva zile. Am gasit pe internet cateva imagini cu utilaje similare care functionau in America de Nord. Le-am studiat cu atentie si am ajuns la concluzia ca erau mult prea complicate si, in consecinta, implicau costuri foarte mari de executie. Pornind de la ideea domnului ing. Voicu, am lucrat impreuna pana a fost conturata baza proiectului, pe care l-am dezvoltat ulterior”, povesteste Leonard Bancowschi.

Pentru realizarea utilajului s-a lucrat in doua etape in care au fost executate doua prototipuri, la fiecare dintre ele perioada de executie fiind de aproximativ 2 luni. Pentru ca pe parcurs le mai veneau idei, proiectele erau modificate si imbunatatite.

„Proiectarea si executia utilajelor a reprezentat o mare provocare. Am stat zile si nopti facand si refacand calcule si desene, am efectuat modificari „din mers”, ne-am facut singuri aprovizionarea cu echipamente si materiale, am supervizat in permanenta executia. Nu a fost usor, dar satisfactia a fost mare in momentul in care am reusit sa topim primii metri cubi de zapada”, explica inginerul. Acesta spune ca utilajul nu este important doar pentru descongestionarea arterelor de mormanele de zapada, ci ajuta si la mentinerea mediului sanatos, pentru ca zapada amestecata cu substante poluante si depozitata pe terenul virane este eschivalentul gunoiului aruncat pe camp.

O problema majora cu care s-au confruntat dupa realizarea utilajului a fost lipsa de interes a celor care ar fi trebuit sa asigure niste orase cu adevarat civilizate. „Datorita faptului ca s-au acumulat cantitati mari de zapada in toata tara, anul acesta interesul a fost ceva mai mare si speram ca oamenii isi vor da seama de beneficiile utilizarii unui astfel de utilaj (reducerea cheltuielilor, reducerea noxelor emanate de mijloacelor de transport, crearea unor conditii civilizate de deplasare auto si pietonale, etc.) si vor actiona in consecinta”, explica Leonard Bancowschi.

Primul prototip al masinii care topeste zapada a fost construit in Bucuresti si a fost finalizat in septembrie 2013. Dupa prima serie de teste functionale au aparut si alte idei pentru imbunatatirea functionalitatii si randamentului utilajului. Ulterior, echipa s-a extins prin colaborarea cu Topalis Engineering din Bucuresti si Deltamed din Cluj. „in echipa largita am reproiectat prototipul si au fost aduse cateva noi imbunatatiri atat pe partea de automatizare, cat si pe sistemul de recuperare a caldurii. Dupa realizarea proiectului in 3D, in noiembrie 2015, la Cluj, in cadrul sectiilor de productie ale Deltamed, am finalizat al doilea prototip.

Testele efectuate de atunci si pana in prezent, atat de noi cat si de potentialii clienti au confirmat eficienta utilajului. Chiar si asa, suntem deja in lucru la versiunea 3 in care vom aduce noi imbunatatiri, despre care vom vorbi la momentul potrivit”, spun specialistii de la Energo Term.

Masina portabila rezolva rapid problema muntilor de zapada Referitor la datele tehnice, aceste utilaje sunt proiectate sa topeasca intre 10 si 200 mc/h zapada afanata, functie de necesitati, cu un consum de aproximativ 2,5 ÷ 3 litri de combustibil per metru cub de zapada. Eficienta se datoreaza in primul rand suprafetei mari de schimb de caldura, dar si a altor caracteristici tehnice ale masinii”, a precizat Leonard Bancowschi.

Compania care a produs utilajul de topit zapada, numit City Snow Melter, spune ca ar putea face fata unei comezi de aproximativ 50 de utilaje, daca autoritati din mai multe judete ar decide sa cumpere unul.

Sursa: Adevarul