luni, iunie 5, 2023

Maseaua de minte – Trebuie sau nu extras acest dinte? Om din Romania ar trebui sa stie asta!

Dintre toti dintii, maselele de minte fac subiectul unui subiect extrem de controversat. Merita sa fie pastrate sau nu? Ce se intampla daca le scoatem? Raspunsul la aceste intrebari si la multe altele iti va fi oferit in randurile de mai jos.

Sunt dintii care apar cel mai tarziu, de obicei in jurul varstei de 18 ani. Si, desi popular sunt asociati cu „venitul mintii la cap”, acesti molari, cunoscuti mai ales sub denumirea de masele de minte, nu au o functionalitate bine definita.

Potrivit specialistului, fiind ultimul dinte care se formeaza, acest molar are o structura diferita de a celorlalti dinti, care il face mai putin rezistent decat predecesorii sai si mai susceptibili pentru carii. „Molarii de minte afecteaza foarte mult pozitia dintilor existenti pe arcade. Si cum, de la 13 ani, toti cei 28 de dinti sunt erupti, cei patru nou-aparuti in jurul varstei de 18-21 de ani incearca sa iasa pe arcada si daca nu mai au loc, ori raman in os ori imping dintii sau radacinile dintilor invecinati. Marea problema sunt durerile, pentru ca de la 18 ani lucrurile sunt stabilizate, osul e complet format, iar miscarea unui dinte in os este dureroasa”, explica medicul. Tot astfel se explica aparitia problemelor gingivale precum pericoronarita, o infectie in jurul coroanei sau durerile insuportabile in unele cazuri cu trismus (acea contractie spastica a mandibulei care face imposibila deschiderea gurii). „Cea mai indicata solutie in cazul acestor dinti este extractia, pentru ca dau mai multe complicatii decat beneficii. Singurul asa-zis avantaj pe care il avem datorita lor e ca avem patru dinti in plus, dar nu-i putem folosi la mestecat, nu ne putem sprijini pe ei atunci cand vrem sa construim o punte si nici nu e usor sa-i curatam”, e deparere dr. Laura Mocanu. Sto – ma to logul sustine ca si atunci cand nu exista simptomatologie, e bine sa ne facem din cand in cand cate o radiografie, ca sa prevenim infectiile grave care pot duce la inflamatii ale din- tilor, pentru ca in astfel de cazuri extractia devine si mai dificila.

„Sunt o grupa de dinti care in 80% din cazuri se formeaza cu radacini atipice ca forma, avand canale aberante si intortocheate, care nu pot fi tratate. S-au facut nenumarate cercetari in privinta lor si s-a dovedit ca ne este mai bine fara ei, decat cu ei. Mai mult, specialistii americani au propus recent extractia mugurilor, adica a acelor saculeti din care se formeaza radacina, pentru ca sunt moi si e mai putin dureros pentru pacient”.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri