Margarina e mai periculoasa decat crezi! Nu-ti poti imagina ce contine de fapt!

925

Sa mananci sau sa nu mananci margarina? Aceasta este intrebarea care a starnit foarte multe controvese in randul nutritionistilor in ultimii ani. Intr-un fina, raspunsul este mai mult decat convingator. Citeste in continuare si vei afla si tu care este motivul pentru care nu ar trebui sa consumi acest aliment.

Margarina a fost dezvoltata in anii 1860 de catre chimistul francez Hippolyte Mege Mouries, fiind recunoscuta in Europa si brevetata in America abia 10 ani mai tarziu.

Acest aliment a fost inventat pentru a fi un inlocuitor mai ieftin al untului, intr-o perioada in care acesta devenise un produs de lux in Franta; astfel si oamenii mai saraci aveau cu ce sa-si unga painea.

Iata cat de multe E-uri contine acest produs

E 100 – colorant sintetic, acesta este destul de periculos pentru ca duce la scaderea glicemiei. Pe de alta parte, merita mentionat si faptul ca in cantitati mari creste secretia biliara.

E 160a – aditiv alimentar care coloreaza in portocaliu. Acest colorant sintetic are o toxicitate deloc de neglijat. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca acest E in doze mari coloreaza pielea in galben.

E 160b – annatto. Si in acest caz vorbim tot de un colorant sintetic. Este obtinut din organisme modificate genetic. Nu e deloc de trecut cu vederea. Acest tip de poate genera alergii, migrene in cazul copiilor, hipotensiune.

E 202 – sorbat de potasiu . Experitii in domeniu atrag atentia asupra acestui conservant sintetic care poate provoca tulburari digestive grave, astm, iritarea pielii si a ochilor. Este un e considerat foarte periculos si ar trebui sa nu consumam niciodata alimente care-l au in compozitie. E 476 – poliglicerol poliricinoleat. Aici discutam despre un emulgator sintetic care poate duce la alergii.

Cat rau ne poate face acest aliment

Numeroase studii au aratat ca margarina, mai ales daca este consumata la fiecare mic-dejun ori in dulciurile pe care le mancam, are numeroase efecte negative asupra organismului nostru.

Putem sa amintim cele mai intalnite afectiuni cauzate de margarina: bolile cardiovasculare si bolile neurodegenerative. Insa, „daunele” pe care le face acest aliment nu se opresc aici. Consumul de margarina creste riscul de cancer, micsoreaza colesterolul bun si il mareste pe cel rau, micsoreaza calitatea laptelui matern si micsoreaza reactia la insulina.

In plus, grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate poarta o mare vina pentru formarea depozitelor de grasime. Mai mult de atat, acestea ajuta la aparitia celulitei si solicita foarte mult ficatul.

Ar trebui sa mai spunem si faptul ca acest cosum regulat de margarina duce si la afectarea sistemului imunitar: acesta se slabeste, creste sensibilitatea la infectii si intoxicatii. producand slabirea acestuia, cresterea sensibilitatii la infectii, intoxicatii.

Sursa: clicksanatate.ro