Mare atentie! Nu consuma aceasta leguma a primaverii daca suferi de aceste boli!

2330

 

Odata cu aparitia primaverii, in pietele din tara noastra isi face aparitia si stevia, o leguma extrem de apreciata pentru proprietatile sale extraordinara. Desi foarte sanatoasa, aceasta are si unele efecte adverse in cazul persoanelor care sufera de anumite boli.

Printre mult apreciatele plante de primavara la noi, inca de pe vremea tracilor, stevia este o planta dulce-acrisoara si ocupa un loc bine-meritat in bucataria traditionala. Valoarea sa nutritiva este completata cu succes de calitatile curative si medicale prin bogatia de vitamine, saruri minerale, proteine, fibre. Insa, daca suferiti de o anumita boala, stevia trebuie evitata.

Stevia este o planta specifica bucatariei est europene, consumata mai ales primavara, cand frunzele sunt tinere si cand acidul oxalic se gaseste in cantitati mai mici in planta, responsabil de formarea pietrelor la rinichi, potrivit unor informatii.

In bucataria noastra traditionala, se folosesc frunzele tinere mai ales in ciorbe, in placinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau innabusite asemeni spanacului. Ele pot fi consumate crude, in salate sau pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare si adaugate ulterior la diferite mancaruri.

Preparatele din stevie, in forma lor naturala, nefiarta, au proprietati depurative, diuretice, tonice. Consumul de stevie este indicat, cu precadere, in lunile de primavara, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietatile sale depurative, stevia curata organismul de toxinele adunate in decursul iernii.

Stevia contribuie si la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, in trecut fiind considerata si un antiscorbutic important. Capacitatea steviei de a combate scorbutul trebuie luata in seama si in ziua de azi.

Consumul de stevie stimuleaza energia mentala si fizica, fiind totodata o bariera impotriva bacteriilor care provoaca cariile dentare. Aceste calitati sunt sustinute de cercetari si studii stiintifice. Este o planta care ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a trupului. Este recomandata si in restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizanta.

Insa, daca suferiti de tuberculoza stevia este contraindicata. In plus, medicii spun ca daca este consumata in candidati mari poate provoca uremie.

Sursa: realitatea.net