Manifestatii in diaspora impotriva marsaviilor puse la cale de guvernanti: „Noi la datorie, voi la puscarie”

1017

Duminica, 22 ianuarie, la Milano, la fel ca si in alte orase din diaspora (Londra, Paris, Copenhaga, etc.) a fost organizata o manifestatie contra gratierii pe care guvernul Grindeanu intentioneaza sa o aprobe.

in mesajul de anunt al manifestatiei de pe FB se spune:

«Romanii din Milano se declara impotriva marsaviilor puse la cale de guvernul Grindeanu sub coalitia PSD-ALDE.

Acesta este un eveniment facut in urma declaratiilor repetate si semnalelor privind posibila gratiere a unor fapte de coruptie sau schimbarii unor legi fara consultarea publica sau fara a tine cont de punctul de vedere al altor institutii, arata gazetaromaneasca.

*Guvernul a incercat sa adopte miercuri Ordonanta de Urgenta cu modificari importante in legislatia penala.

*Vor putea fi gratiate pedepse si dezincriminate fapte fara dezbatere publica (2200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul in serviciu, vizat de ordonanta). Totul fara consultarea CSM.
Proteste de amploare impotriva gratierii. 30.000 de romani au scandat la Guvern. Dragnea acuza: O noua mineriada!

*Acum multi ani nu existau politicieni anchetati sau condamnati. Daca erai un amarat mort de foame care fura o paine, riscai ani de puscarie. Daca erai parlamentar si furai organizat un hotel, o fabrica sau primeai un million de dolari mita, riscul era aproape 0.

*Suntem, dupa niste ani de greoaie evolutie, in punctual in care ne putem intoarce in timp. Evolutia nu e garantata, ea poate fi stearsa cu o simpla ordonanta de urgenta semnata de cateva marionette ale unor partide si grupuri organizate ajunse la putere.

*Toata munca unor procurori, judecatori, ong-uri independente poate fi aruncata la gunoi. Averile inculpatilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor ramane automat in buzunarul lor.

(…) Democratia nu se sfarseste cu votul si instalarea unora la putere. E mult de aparat si impreuna putem sa o aparam.»

Manifestantii au cerut demisia ministrului Justitiei si a sefilor partidelor guvernamentale PSD si ALDE.

Pe pancarte se putea citi: „Vrem program de guvernare, nu penali cu suspendare”, „Ei gratiati, noi furati”, „Coruptia Ucide #Colectiv”, „Legea-i lege pentru toti, nu-i facuta pentru hoti”, „Noi la datorie, voi la puscarie”, „Romania deplange cea care a fost Constitutia”.