joi, martie 23, 2023

Managerul „Marius Nasta” anunta ca toata sectia COVID este ocupata. Ce se intampla cu asimptomaticii

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 ca toata sectia pentru tratarea pacientilor cu coronavirus este ocupata complet, situatie nemaiintalnita pana acum si ca ar ajuta daca cei fara simptome ar putea pleca acasa dupa prima perioada de observatie.

„De vineri nu am mai facut internari in compartimentul COVID. Avem speranta ca o parte din pacienti sa fie negativi la al doilea test si sa poata fi externati.

Ultima saptamana a dus la cresterea numarului de internari, nu ne-am mai confruntat pana acum cu ocuparea completa a paturilor la pavilionul COVID.

Diferenta fata de perioada de inceput e legata de tipul de cazuri internate, gravitatea cazurilor acum e mult redusa, sunt si pacienti asimptomatici.

Posibilitatea ca oamenii sa poata pleca dupa prima perioada de observatie ar ajuta la decongestionarea spitalelor.

Ca pacientul sa poata pleca acasa e un lucru bun si pentru spital, si pentru pacienti, dar doar daca aceste persoane sa mentina autoizolarea sa respecte regulile. Suntem deschisi la un astfel de scenariu”, a declarat Beatrice Mahler.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca va semna marti un ordin de ministru prin care pacientii COVID-19 asimptomatici vor fi izolati acasa, insa doar dupa 10 zile de spitalizare.

Nelu Tataru a explicat luni seara ca simptomele pot aparea si in a cincea zi de la infectare si de aceea pacientii trebuie sa fie supravegheati medical in spitale.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sanatatii care se ocupa de evaluari, marti voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic usor va beneficia de o internare de 10 zile. in a saptea zi se efectueaza un test care, daca este negativ, la zece zile se merge acasa. Daca este pozitiv totusi, dar cel usor asimptomatic nu mai are simptome de cel putin trei zile, la zece zile va pleca acasa cu izolare la domiciliu pana la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marti, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasa in prima zi cand s-a prezentat, pentru ca nu stim cum va avea evolutia. Sa lasam specialistii sa decida daca un caz este asimptomatic sau nu”, a declarat ministrul Sanatatii, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Nelu Tataru a adaugat ca iesirea in comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie sa vina si din partea Ministerului Sanatatii, dar si a pacientului respectiv, in contextul in care Romania are acum o transmisie comunitara accentuata.

Ultimele stiri

Stiri