luni, iunie 5, 2023

MAE anunta ca 85 de muncitori romani de la o ferma din Germania sunt infectati cu COVID-19

Ministerul de Externe anunta ca 85 de romani care lucreaza ca muncitori sezonieri la o ferma din Germania au fost diagnosticati pozitiv cu noul coronavirus. Toti au fost plasati in carantina, iar costurile cu hrana si cazarea sunt suportate de catre angajator, care acorda si o diurna zilnica de 50 de euro.

„Potrivit datelor obtinute de catre oficiul consular de la angajator, au fost testati toti angajatii fermei, iar dintre acestia 85 cetateni romani au fost testati pozitiv in perioada 28 mai-11 iunie a.c. Toti cei 85 de angajati sunt asimptomatici, fiind plasati in carantina. Toate costurile referitoare la cazare si hrana pe durata carantinei sunt suportate de catre angajator, care acorda si o suma zilnica de 50 de euro fiecarei persoane. De asemenea, alti 19 lucratori romani, testati pozitiv la sfarsitul lunii mai, au incheiat perioada de carantina, au avut doua teste negative si au revenit deja in tara. Totodata, in cazul in care cetatenii romani care au fost testati pozitiv cu COVID-19 isi vor exprima dorinta de a reveni in tara, angajatorul va intreprinde demersurile necesare dupa expirarea perioadei de carantina si retestare”, anunta Ministerul de Externe.

In context, MAE precizeaza ca situatia fermei in cauza este in atentia Consulatului General al Romaniei la Munchen inca de la inceputul lunii mai, la data de 6 mai fiind efectuata si o vizita la sediul acesteia de catre consulul general al Romaniei la Munchen. Atat din datele obtinute la fata locului, cat si din informatiile comunicate de catre reprezentantii fermei, a reiesit ca sunt respectate conditiile de igiena si securitate la locul de munca, toate mesajele cu privire la normele de igiena fiind afisate si in limba romana.

MAE precizeaza ca, pana la acest moment, la nivelul Consulatului General al Romaniei la Munchen nu au fost primite solicitari de asistenta consulara in legatura cu aceasta situatie din partea cetatenilor romani care isi desfasoara activitatea la aceasta ferma.

„Consulatul General al Romaniei la Munchen este in dialog cu angajatorul si autoritatile locale, fiind pregatit sa acorde asistenta consulara, conform competentelor legale si cu respectarea masurilor adoptate de autoritatile locale in contextul pandemiei de COVID-19”, se arata in comunicatul MAE.

MAE reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Munchen: 0049 (0)1631927011 si 0049 (0)1602087789. Totodata, MAE mentioneaza ca numarul de telefon : 0049 (0)1602087789 este disponibil pana la data de 30 iunie, fiind vorba despre o linie suplimentara, special creata pentru a raporta situatii in contextul COVID-19.

Ultimele stiri

Stiri