Lovitura fatala! Se cere scoaterea Romaniei din Uniunea Europeana!

21823

Premierul valon Paul Magnette a declarat intr-un interviu ca ar fi “de dorit” ca Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa iasa din Uniunea Europeana, relateaza Le Monde.

Descriindu-se drept un “federalist ranit” si “poate primul eurosceptic socialist”, fostul sef al Institutului de studii europene din cadrul Universitatii Libere de la Bruxelles a pus un diagnotic foarte critic evolutiei Uniunii, la implinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, in Olanda, pe 7 februarie 1992.

Premierul valon, care a criticat recent CETA – tratatul comercial UE-Canda semnat de Bruxelles dupa o serie de obiectii ridicate de regiunea sa – “spera” intr-un scenariu care sa clarifice viitorul european. Mai exact, el pledeaza pentru o negociere “dura, dar echilibrata” cu Londra, care sa inspire tarile din Europa Centrala si de Est, precum si, poate, Danemarca si Suedia, ce ar putea fi tentate de o negociere a acordurilor comerciale, parteneriatelor si, in cele din urma, de o iesire din blocul comunitar.

Respectat in cercurile universitate si unul dintre liderii PS, Magnette este primar de Charleroi si considerat un posibil succesor al presedintelui Elio Di Rupo. in interviu, el a trasat conturul unei Europei care este deja “in curs de dezintegrare”, deoarece exista tari “care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni”, transmite News.ro.

Declaratiile sale sunt la diametral opuse fata de discursul obisnuit al social-democratilor europeni si chiar si fata de PS francofon belgian.

De altfel, ministrul-presedinte PS al Federatiei Valonia-Bruxelles, institutia ce reuneste francofonii din Valonia si din Bruxelles, s-a distantat de omologul sau valon. El a plecat pentru o relansare europeana pornind de la cateva tari, insa cu o inmultire a acordurilor de cooperare intre statele membre, nu cu iesirea unuia sau mai multora dintre ele.