luni, mai 29, 2023

Lista neagra cu penalii care candideaza la alegerile din decembrie! Vezi pe cine pui stampila!

Partidele politice propun din nou romanilor parlamentari certati cu legea. Unii cu condamnari, altii sub masuri preventive sau doar cercetati penal pentru coruptie. Exista, insa, si partide ce propun candidati aparent fara probleme in justitie.

PSD are in fruntea partidului un candidat ce are la activ o condamnare definitiva cu suspendare. Pe langa el, pe listele partidului pentru parlamentare si-au mai facut loc si altii, unii cu derogare de la codul partidului, altii fara.

PNL, adversarii directi ai PSD, propun o echipa aproape noua, cu oameni ce nu par sa fi avut probleme penale deocamdata. Exista insa si veterani, oameni cu vechime in politica, dar si pe la procurori.

Pe scena politica si-au facut aparitia doua partide noi mai importante, ambele cu sanse sa prinda locuri in viitorul Legislativ: ALDE si USR. Diferenta intre ele se face si la numarul de „penali” aflati pe liste: aparent, USR nu are niciun reprezentant certat cu legea, asta pentru ca USR propune nume noi despre care nu se stie inca daca sunt implicati in dosare penale.

EurActiv.ro a verificat aproape toti candidatii aflati pe liste definitivate, dar si cele ce pana la redactare nu erau inca depuse la birourile electorale. Nu avem insa pretentia ca i-am gasit pe toti cei care au probleme cu justitia.

PSD

Liviu Dragnea. seful PSD este condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraude in timpul referendumului organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Ulterior, el a fost pus sub urmarire penala alaturi de fosta sa sotie, Bombonica, in dosarul angajarilor fictive.

Victor Ponta. Fostul premier este judecat pentru mai multe infractiuni de fals indosarul in care a fost trimis in judecata si Dan sova. Ponta mai este cercetat in acest moment sub control judiciar si in dosarul in care este cercetat si prietenul sau Sebastian Ghita in dosarul finantarii dubioase a vizitei lui Tony Blair in Romania.

Lia Olguta Vasilescu. Primarita Craiovei este trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani pentru finantarea campaniei electorale din 2012.

Ecaterina Andronescu. Fostul ministru al Educatiei este urmarita penal in dosarul licentelor Microsoft alaturi de alti opt fosti ministri din guverne diferite. Andronescu este anchetata pentru abuz in serviciu.

Florin Carciumaru. Agentia Nationala de Integritate a sesizat DNA in legatura cu un conflict de interese. Fiica lui Carciumaru ar fi achizitionat la un pret foarte mic o pensiune de la o firma ce ulterior a primit contracte mari de la primaria condusa de Florin Carciumaru. Dosarul nu a ajuns in instanta.

Mircea Draghici. Trimis in judecata intr-un dosar de coruptie alaturi de fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu. DNA spune ca au pus bazele unui mecanism fraudulos de scurgere a banilor publici catre o firma de consultanta. Draghici a fost pus pe locul doi la Camera Deputatilor.

Niculae Badalau. Este acuzat, pe langa trafic de influenta, de faptul ca ar fi protejat interesele unei firme implicata in evaziune fiscala prin demersuri facute la nivelul conducerii ANAF. A fost pus sub acuzare in 2013. Badalau deschide lista candidatilor pentru Senat la Giurgiu.

Iulian Iancu. Candideaza pe prima pozitie la Camera Deputatilor in Constanta. El este cercetat penal intr-un dosar disjuns din cel al fostului judecator constitutional Toni Grebla.

Ovidiu Dontu. Este pe pozitia 3 la Senat in Suceava. El este cercetat de DNA pentru luare de mita. Ar fi primit bani pentru a aranja o licitatie de transport public.

Titus Corlatean. Fostul ministru de Externe a fost salvat de colegi atunci cand DNA a cerut Senatului avizul in vederea inceperii urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul alegerilor prezidentiale din 2014. Candideaza cu sanse la un post de deputat.

PRU

Sebastian Ghita. Cercetat penal in mai multe dosare pentru fapte de coruptie. in afara de cel in care este cercetat si Victor Ponta, el mai este cercetat in acelasi dosar ce cuprinde multe nume importante din justitia din Prahova. in plus, el este cercetat pentru o posibila mituire a alegatorilor din Republica Moldova pentru ca acestia sa voteze cu Ponta la prezidentialele din 2014. Cere votul pentru un loc la Camera Deputatilor.

Gheorghe Nichita. Fostul primar al Iasului, este judecat pentru luare de mita in dosarul patronului grupului de firme UTI. El ar fi pretins mita 10% (1,5 milioane de euro) din valoarea unui proiect de management al traficului in Iasi. De asemenea a fost trimis in judecata, in dosarul in care si-a spionat fosta amanta, pe Adina Samson, cu ajutorul politiei locale Iasi. Candideaza pentru Camera Deputatilor.

Veronica Diaconu. Condamnata in prima instanta la 6 ani de inchisoare pentru coruptie in legatura cu terenuri in valoare de zeci de milioane de euro. Fosta primarita a comunei Gorgota (Prahova) candideaza pentru un loc in Camera Deputatilor.

Simion Baciu. Pensionar MAI. in primavara acestui an, fostul ofiter a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita de la candidati ce doreau permis de conducere. Fostul comisar sef doreste acum un post in Senatul Romaniei.

PNL

Dumitru Verginel Gireada. Are la activ o condamnare la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Decizia a vizat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals. Faptele datau din vreme cand era primar al comunei Mihai Eminescu (Botosani). Vrea sa devina deputat.

Viorica Chereches. Un caz aparte il reprezinta cel al lui Catalin Chereches, primarul suspendat al municipiului Baia Mare, care a pus-o in capul listei pe mama sa, Viorica Chereches. Medic de meserie si manager al Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, femeia si-a imprumutat fiul, in 2008, cu 1,5 milioane de euro.

Victor Paul Dobre. El deschide lista candidatilor pentru Camera Deputatilor la Galati. Fost ministru delegat pentru Administratie in 2012, acesta a fost la un pas de a fi urmarit penal in dosarul „Referendumul”, insa Camera Deputatilor nu a incuviintat cererea procurorilor de a-l urmari penal. Acum vrea din nou sa fie deputat.

ALDE

Calin Popescu Tariceanu. Actualul presedinte al Senatului a fost trimis in judecatain vara acestui an, pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. El ar fi mintit in fata procurorilor care investigau retrocedarea frauduloasa a padurii Snagov si a fermei Baneasa.Candideaza pentru un post de senator pe lista din Bucuresti.

Tudor Pendiuc. Fost primar al Pitestiului este trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Ar fi primit mita un apartament pentru fiica sa dupa ce a favorizat o firma de transport persoane si a acceptat documente false depuse pentru a fi castigata licitatia pentru transport public. Vrea sa fie senator de Arges

Steluta Cataniciu. Aleasa deputat in 2012 pe listele PNL, Cataniciu are o decizie definitiva de incompatibilitate pentru conflict de interese. Ea se afla pe o lista a persoanelor care au interdictia de a mai ocupa o functi eligibila. Interdictia de 3 ani ar trebui sa se aplice dupa incheierea mandatului de deputat. Acum candideaza pentru Camera Deputatilor pe lista de la Cluj.

Mircea Banias. Deschide lista ALDE Constanta pentru Camera Deputatilor. in 2011, el a fost scos de sub urmarirea penala, in dosarul ”UCM Resita”. in martie 2016, Banias a primit o decizie favorabila in cel de-al doilea dosar penal deschis pe numele sau de DNA. Curtea Suprema a decis achitarea senatorului in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta. Decizia nu este definitiva.

Gigi Chiru. Condamnat in anul 2015 la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru mita electorala. El a transmis prin posta alegatorilor din Constanta bonuri valorice medicale. Sentinta nu este insa definitiva. El cere votul constantenilor pentru a deveni senator.

Eugen Durbaca. Fost membru al Partidului Conservator, Durbaca este cercetat pentru instigare la abuz in serviciu, intr-un dosar disjuns din cel in care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis in judecata pentru ca a obtinut fraudulos un teren de aproape 40 de hectare apartinand SC Aviatia Utilitara Tuzla SA. Vrea sa devina deputat.

Dian Popescu. Fost PNL-ist, el a fost condamnat in 2014 la cinci luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu. Firma sa ar fi incasat ilegal 154.000 de lei de la Primaria Pestisani, judetul Gorj, pentru lucrari care nu au fost executate. Actualul senator vrea sa treaca acum la Camera Deputatilor pe listele din Gorj.

Varujan Vosganian. Pe 12 februarie 2015, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian a scapat de urmarire penala, dupa ce senatorii au respins cererea DIICOT, in dosarul „Gaze ieftine”. Un alt fost ministru, Adriean Videanu, este la un pas de a fi trimis in judecata in acest dosar. Vosganian este cercetat penal si in dosarul ”Posta Romana”. Vosganian vrea votul iesenilor pentru Camera Deputatilor.

Daniel Chitoiu. Fostul ministru al Finantelor a scapat de urmarire penala in dosarul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Procurorii nu l-au putut cerceta pentru ca pe 11 martie 2014 deputatii au respins cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale impotriva lui Daniel Chitoiu. El candideaza la Neamt pentru Camera Deputatilor.

Ovidiu Silaghi. in septembrie 2013, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala in cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, cand a fost ministru al Transporturilor. in decembrie, DNA a cerut PE ridicarea imunitatii, dar procedura a fost taraganata si Legislativul de la Strasbourg nu a reusit sa finalizeze procedura pana in iunie 2014, cand mandatul lui Silaghi, pe atunci la PNL, s-a incheiat. Acum vrea sa fie deputat.

Ion Ariton. tinteste un post de senator pe listele din Sibiu. Anul trecut, Ion Ariton a fost trimis in judecata in dosarul Gala Bute. Acesta este acuzat de procurorii DNA ca in anul 2011, in perioada in care era ministru in guvernul Boc II, i-a determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa sa sponsorizeze organizarea galei de box profesionist.

Ilie Nita. Suceveanul a fost urmarit penal pentru inselaciune si emitere de cecuri fara acoperire si cercetat de politie pentru braconaj si pentru furtul unui cos de fum de la o gradinita din comuna Udesti. Este primul pe lista pentru Senat.

PMP

Valerian Vreme. Fost ministrul al Comunicatiilor in Guvernul Boc si actual deputat ales pe listele PDL, Valerian Vreme este urmarit penal in dosarul Microsoft II, dupa ce Camera Deputatilor a incuviintat in 2014 cererea DNA, care il acuza de abuz in serviciu in perioada in care avea calitatea de ministru. Candideaza din Bacau pentru Camera Deputatilor.

Haralambie Vochitoiu. Potrivit DNA Alba, in ceea ce-l priveste pe Haralambie Vochitoiu „se efectueaza acte de urmarire penala pentru folosire ori prezentare de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata”. Vrea sa fie senator.

Mircea Manolache. Are un dosar penal pentru vatamare corporala si fuga de la locul accidentului.El a accidentat un politist local care incerca sa il opreasca pentru ca circula pe contrasens. Vizeaza un post de senator.

Aurel Olarean. Este primul pe lista PMP Suceava. Acesta a fost suspendat din functia de primar al orasului Radauti dupa ce a fost arestat preventiv in septembrie 2014, fiind acuzat de santaj, complicitate la santaj si abuz in serviciu.

Titu Bojin. Primul pe lista PMP Timis. Ales presedinte al CJ Timis din partea PSD, Bojin a trecut la UNPR, dupa ce social-democratii nu i-au mai permis sa candideze ca urmare a trimiterii in judecata pentru abuz in serviciu si conflict de interese.

Eugen Tomac. Procurorii fac verificari privind modul in care ar fi cheltuit sume mari de bani, pe vremea cand Tomac era la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Candideaza la Camera Deputatilor in Bucuresti.

Traian Basescu. Fostul presedinte al Romaniei este urmarit penal in urma unei sesizari ca „nu a demisionat in 5 minute” asa cum a declarat in preajma referendumului pentru demiterea sa. Basescu cere votul bucurestenilor pentru un post de senator.

UDMR

Tánczos Barna. in noiembrie 2014, DNA a anuntat ca senatorul UDMR Tanczos Barna este urmarit penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual in legatura cu retrocedarea unor terenuri ale Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Baneasa, prejudicial fiind de aproape 16 milioane lei.

Independenti

Elena Udrea. in cele patru dosare penale deschise pe numele sau, Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta, spalare de bani, fals in declaratii, luare de mita si complicitate la abuz in serviciu. „Gala Bute”, finantarea ilegala a campaniei electorale a fostului presedinte al tarii, Traian Basescu, „Microsoft” sunt printre cele mai importante. Udrea vrea un nou mandat de deputat.

Ultimele stiri

Stiri