marți, februarie 7, 2023

Lista celor mai performanti si sclipitori oameni din Europa! Vezi care sunt romanii care schimba lumea

A fost intocmita lista anuala a celor mai performanti si sclipitori 100 de oameni din Europa Centrala si de Est. Topul, publicat in Financial Times, a devenit deja traditie fiind al treilea an consecutiv cand apare. Pe lista se regasesc si organizatii care contribuie la schimbarile sociale, politice si a mediilor de afaceri, promovand inovatia, antreprenoriatul si abordari noi la problemele importante.

Scopul este formarea viitorilor lideri, a celor care vor aduce schimbarea in Europa. Persoanele de succes au fost selectate de Res Publica, Google, Fondul International Visegrad si Financial Times.

Domeniile in care activeaza tinerii sunt : societate si politica, afaceri, media si cultura si stiinta.

Cei mai multi mentionati pe lista sunt din domeniul afacerilor: 54. Pe masura ce Europa Centrala si de Est se reinventeaza ca fiind o regiune mai degraba a tehnologiei si a inovatiei, decat a industriei primare, tinerii antreprenori contribuie la cresterea economica a tarilor si atragerea investitiilor straine. Printre cele mai noi afaceri se regasesc: software-ul pentru masinile care se conduc singure dezvoltat in Ungaria, prima consultanta pentru drone, bazata pe un hoverboard care leviteaza si multe alte start-up-uri.

Alt domeniu este Societate si Politica, cu 29 de nume pe lista. Criza migrantilor care au venit in Europa de Est a provocat turbulente sociale si politice in regiune. Oficiali din Armenia, Estonia si Romania lucreaza la reducerea birocratiei prin implementarea unor programe online. Un antreprenor ungar le ofera refugiatilor posibilitatea de a invata online, in timp ce un grup format din it-sti polonezi si romani lucreaza la protejarea programului impotriva hackerilor, arata Digi24.

in domeniul stiintei, cercetatori din Europa se lauda cu bisturiul „iKnife” care ajuta chirurgi sa-si dea seama daca un tesut e canceros si cu detectarea rapida a tipului de sange.

In media si cultura sunt premiate site-urile independente de stiri si investigatiile jurnalistice care s-au inmultit in ultimii ani.

Romania se afla pe locul al patrulea ca numar de proiecte care ajuta la imbunatatirea lumii, 10. Polonia este in fruntea clasamentului cu 22 de persoane mentionate pe lista, Cehia pe locul al doilea cu 17 nume pe lista si Slovacia pe locul al treilea cu 12. in lista „Noua Europa 100” se mai regasesc: 10 unguri , 5 lituanieni, 5 sloveni, 5 ucraineni, 3 estonieini, un croat, 3 bulgari, 2 armeni, 2 bielorusi, un sarb.

Printre romanii aflati pe lista sunt: Andrei Dunca, creatorul software-ului LiveRail; Dumitru Popescu, liderul proiect romanesc ARCA, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica; Raul Popa, CEO Typing DNA; Dan Nechita, consilierul lui Dacian Ciolos; Avadanei Andrei, director executiv la Bit Sentinel Security; Roxana Rugina, fondatoare Simplon; Andreea Hanganu, cofondatoare Institute for Digital Government; Radu Puchiu, secretar de stat; Attil Bustya si Andras Lenard, confondatori ai Spider Drone Security. Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru si Kacper Gogol lucreaza impreuna ca it-sti la Clepsisoft CyberFog, protejand organizatiile de atacuri cibernetice.

Ultimele stiri

Stiri