sâmbătă, aprilie 1, 2023

Legume si fructe din Romania cu pesticite! Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja sanatatea!

Alimentele cu pesticide se regasesc si in pietele si in supermarketurile din Romania, iar aceste alimente contaminate ne pot pune starea de sanatate in pericol. Citeste in continuare ce trebuie sa faci pentru a limita expunerea organismului la aceste substante periculoase.

Cele mai multe legume si fructe din alimentatia noastra contin pesticide. Merele sunt pe primul loc din acest punct de vedere, pentru al cincilea an la rand. Din fericire, avem solutii eficiente pentru a limita cantitatea de chimicale pe care le ingeram.

Pesticidele sunt substante chimice care au rolul de a distruge daunatorii din recolte. Acestea afecteaza insa si culturile, impregnandu-se in vegetalele pe care le consumam frecvent.

Legumele si fructele, pe lista neagra

Organizatia Americana Nonguvernamentala a Agriculturii (EWG) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) au pus la dispozitie rapoartele privind continutul de pesticide al fructelor si legumelor. Sonya Lunder, specialist in cadrul EWG, crede ca oamenii vor

incepe sa nu mai consume fructe si legume, din cauza concentratiei mari de pesticide si ierbicide pe care acestea o contin si recomanda alimentele bio, unde e posibil.

Merele sunt urmate de piersici pe lista cu cele mai incarcate fructe si legume de pesticide. Urmeaza nectarinele, capsunile, strugurii, telina, spanacul, castravetii, rosiile cherry si cartofii.

4 solutii de indepartare a reziduurilor

Bicarbonatul de sodiu. Spala fructele si legumele care au coaja tare, freaca-le cu bicarbonat de sodiu si clateste-le cu apa din abundenta.

Sarea de mare.

Prepara o solutie dintr-o lingura de sare de mare la o cana cu apa si tine legumele sau fructele in ea 5 minute, apoi le speli cu multa apa. Cele cu coaja dura se spala bine cu apa si sare, pentru a indeparta urmele de murdarie.

Otetul. Pune o lingura de otet intr-o jumatate de cana cu apa si apoi presari o lingura de bicarbonat de sodiu. Lichidul obtinut il pui intr-un flacon cu pulverizator si stropesti legumele si fructele cu el. Dupa 5 minute, cat actioneaza solutia, clatesti bine.

Zeama de lamaie. O lingura cu suc de lamaie si 2 linguri de bicarbonat de sodiu le pui intr-o cana cu apa. Lasa sa actioneze 5 minute, apoi clatesti foarte bine.

Prin spalare si inmuiere se elimina pana la 50% din pesticidele existente in produse. In plus, apa cu otet si sare ajuta la distrugerea bacteriilor.

Alege produsele de sezon!

Fructele si legumele de sezon, proaspete, autohtone, au o cantitate mai mica de pesticide si ierbicide in continut, spre deosebire de cele importate, care parcurg distante lungi ori sunt recoltate in alte sezoane.

Produsele care se cultiva pe tot cuprinsul anului sunt stropite cu cantitati mai mari de aditivi, conservati si pesticide. De aceea, este important sa stim de unde provin alimentele si cand au fost recoltate.

Curata-le de coaja si de frunze

Este foarte important sa spalam legumele si fructele, iar daca nu sunt bio sau nu stim provenienta acestora, e bine sa le curatam si de coaja, chiar daca multe substante nutritive se gasesc in coaja.

Si in pulpele fructelor se gaseste o mare parte de elemente nutritive.

In cazul spanacului, al verzei si salatei, de exemplu, e bine sa indepartezi primele frunze, pentru ca acestea intra in contact cu substantele chimice.

Stiai ca…

In comert, pentru a fi atragatoare pentru client merele, acestea sunt acoperite cu un aditiv numita morfolina? Acesta le da un aspect cerat, dandu-le un luciu nesanatos.

Dr. Corina zugravu

Medic primar Igiena si Alimentatie, Institutul de Sanatate Publica, Bucuresti

Pesticidele, daca sunt folosite asa cum trebuie, adica nu in cantitate mare, lasand interval intre stropire si recoltare, si daca legumele si fructele se spala bine inainte de consum nu sunt periculoase.

Nu e posibil sa mancam produse fara pesticide, chiar si produsele bio se cultiva cu ajutorul anumitor pesticide. De ce nu e posibil? Pentru ca le mananca rapid parazitii si productivitatea ar scadea dramatic. Exista limite ale reziduurilor, totul este supravegheat foarte bine. Din cand in cand, insa, mai scapa cate ceva in cantitate prea mare, dar nimic serios.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri