Daca ar fi sa facem un top al legumelor in functie de beneficiile pe care le ofera acestea, cu siguranta sfecla rosie s-ar situa in primele locuri, iar atletii si sportivii de performanta stiu foarte bine acest lucru. Citeste in continuare care sunt motivele pentru care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta.
Desi are un gust placut, nu putine sunt persoanele care nu obisnuiesc sa consume decat foarte rar sfecla rosie. Descopera in randurile de mai jos cateva motive pentru care este bine sa mananci cat mai des sfecla rosie!
Hipertensiune arteriala
Bogata in betanina si saruri de potasiu, sfecla combate hipertensiunea. Iata reteta care te ajuta sa tii tensiunea arteriala sub control: pui la fiert 3 l de apa de izvor.
Dupa primele clocote, adaugi 300-500 g de sfecla tocata si iei vasul imediat de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi strecori si adaugi 150 g zahar si o lingurita de drojdie uscata. Vasul se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore.Apoi, strecori si bei zilnic 300 ml de suc fermentat de sfecla.
Curata sangele
Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange. Anemia si alte boli grave ale sangelui, cum ar fi leucemia, pot fi ameliorate prin consumul zilnic al sfeclei rosii (150 g, atat cruda, cat si fiarta sau murata), la toate mesele.
Curata sangele. Iata o reteta de detoxifiere simpla, la indemana oricui: 300 g sfecla rosie si 300 g morcovi rasi, apa clocotita, cat sa le acopere, se mai fierbe pe foc mic, timp de 30 de minute.
Dupa ce au fiert legumele, se adauga 50 g stafide si caise uscate si se mai fiarbe 5 minute. Preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere si se lasa 12 ore la rece. Se ia de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna.
Ajutor in bolile hepatice
Specialistii au demonstrat ca pigmentul rosu din sfecla ajuta organismul in lupta impotriva cancerului. Acestia au descoperit ca sucul de sfecla este un inhibitor puternic al mutatiilor celulare. Mai mult, sfecla scade colesterolul, ceea ce duce la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima.
Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului, ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate.
In sfecla rosie se mai gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu, ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului de acest mineral din organism.
Este recomandata gravidelor
100 g de sfecla rosie asigura 28% din aportul zilnic necesar de vitamina B9 (acid folic), foarte utila fatului pentru diviziunea celulara, pentru producerea celulelor sanguine si pentru sinteza proteinelor.
Femeile insarcinate pot manca in fiecare zi salata de legume, la care se adauga si un pumn de sfecla rosie data pe razatoare. Acidul folic continut de aceasta va preveni aparitia malformatiilor cardiace la fat.
Un pahar cu suc proaspat de sfecla rosie amestecat cu o lingura de miere, consumat in fiecare dimineata inainte de micul dejun, timp de trei saptamani, ajuta la tratarea ulcerului, prin reducerea aciditatii gastrice.
Si frunzele de sfecla rosie sunt indicate in caz de ulcer gastric. Sunt un pic amare, dar le poti consuma proaspete, in salate cu castraveti, morcovi si cu telina.
Stimuleaza metabolismul
Fiind alcatuita in proportie de 80% din fibre, sfecla rosie are efecte benefice in cazul celor cu tranzit intestinal lent. Daca ai stomacul sensibil, este bine sa o consumi fiarta sau coapta.
Prepara un amestec dintr-o radacina mica de sfecla fiarta, o lingurita de hrean si o lingura de miere si mananca-l dupa masa.
Trateaza si previne cancerul
Sfecla rosie este una dintre legumele cu cea mai mare putere antioxidanta, luptand impotriva radicalilor liberi (poluare, chimicale, radiatii), care imbatranesc celulele corpului inainte de vreme.
Cel mai important antioxidant din sfecla este substanta care-i da culoarea rosie, betacianina, si care creste capacitatea sangelui de a transporta oxigen la celule. Betacianina are rol in prevenirea cancerului de stomac si de colon. Consuma 900 g de sfecla rosie pe zi, atat ca terapie, cat si pentru prevenire.
Surs: clicksanatate.ro