duminică, februarie 5, 2023

Legenda preafrumoasei Zaraza, cea mai dorita femeie a Micului Paris!

Povestea preafrumoasei Zaraza, una dintre cele mai dorite femei din perioada interbelica, rascoleste si astazi. Pasiunea devastatoare dintre focoasa femeie si celebrul lautar Cristian Vasile l-a inspirat si pe Mircea Cartarescu sa-i scrie legenda in cartea „De ce iubim femeile“.

Povestea de amor dintre cei doi, s-a infiripat in localul “Vulpea Rosie” de pe Lipscani, unde lumea buna a Capitalei venea sa petreaca pana in zori. Zaraza nu avea cum sa treaca neobservata, gratie frumusetii sale rapitoare. Fiica a unui boier grec si a unei tiganci pe nume Didina, Zaraza era descrisa ca avand un farmec si un exotism iesite din comun: buze senzuale si parul lung si negru dat din belsug cu ulei de nuca. Mereu plina de viata, tanara facea furori prin localurile de altadata, alaturi de cei mai bogati si celebri barbati. Ea obisnuia sa poarte o rochie verde-praz, cercei lungi si mari si pantofi impodobiti cu strasuri. Era o aparitie care taia rasuflarea barbatilor si starnea invidia femeilor.

Cea mai fidela radiografie a epocii in care placerea era vanduta la orice colt de strada a realizat-o Constantin Beldie in lucrarea “Memorii. Caleidoscopul unei jumatati de veac in Bucuresti (1900-1950)-Editura Albatros, Bucuresti-2000 ”, lucru pe care il si marturiseste de altfel: “in Bucurestiul de odinioara, «orasul cu o suta de orase», atat de drag prietenului Tudor Arghezi, pentru dulceata vietii si pitorescul promiscuitatilor, scriitorul aci de fata a putut privi intr-o lunga, prea lunga jumatate de veac, la desfasurarea unor prefaceri epocale, legate toate de scurgerea nelinistita si implacabila a vremilor…”. Pe la inceputul anului 1900 si mai ales in perioada interbelica, scrie Beldie, prostitutia devenise un lucru obisnuit. in anul 1927, de exemplu, in Romania, era aproximativ 12.000 de femei care vindeau placeri.

Povestea Zarazei este una trista. In 1944, Zaraza isi intalneste marea iubire, pe Cristian Vasile, un cantaret celebru al acelor vremuri, alaturi de Titi Botez, Jean Moscopol si Zavaidoc. Acesta din urma, avea sa lupte pentru Zaraza, neconsolandu-se ca-i ofera pasiuni mistuitoare colegului sau.

Legenda spune ca Zaraza, o prostituata cu faima nemaivazuta, si Cristian Vasile au trait o poveste nebuna de dragoste pana cand Zavaidoc a intrat in “scena”. Gelos, acesta si-a amenintat rivalul cu moartea, insa a renuntat si se pare ca a pus la cale un alt plan diabolic: a tocmit pe cineva s-o ucida pe tigancusa cu ochi verzi.

Intr-o seara a lui octombrie 1946, cand iese sa cumpere tabac pentru logodnicul ei, fata este ucisa de Borila, un tigan tocmit de Zavaidoc.
Trupul ei a fost gasit chiar a doua zi dupa crima, iar Cristian Vasile a innebunit de durere. Nu si-a putut reveni din durere, iar legenda spune ca el a furat din crematoriu urna cu cenusa marii lui iubiri, dupa care a mancat-o lingurita cu lingurita. “A fost omorata de un tigan gelos, pe malul Dambovitei, in timp ce mergea sa cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru ca o iubea atat de mult, se zice ca, dupa ce a fost incinerata, lautarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenusa ei si ar mancat-o cu lingurita”, a explicat pentru www.historia.ro, istoricul Dan Falcan.

 

Ultimele stiri

Stiri