luni, iunie 5, 2023

Legea pensiilor. in ce conditii se pot retrage romanii mai devreme din activitate!

Legea pensiilor, recent aprobata de Guvern, vine cu noi reguli pentru cei care vor sa se retraga mai repede din activitate.

De exemplu, barbatii care au muncit 43 de ani vor putea incasa prima pensie cu cinci ani mai devreme, adica la 60 de ani. Studiile de master si cele de doctorat vor fi luate in calcul la stabilirea punctajului, iar mamele cu cel putin 3 copii vor putea sa renunte la serviciu cu 6 ani mai repede decat era prevazut in legea actuala.

Noua lege a pensiilor, care se va aplica abia peste trei ani, prevede ca te poti retrage din activitate cu 5 ani mai devreme si sa incasezi pensie intreaga cu o conditie: sa ai stagiul complet de munca plus 8 ani.

De pilda, un barbat fara studii superioare se va putea pensiona la 60 de ani, in loc de 65 de ani, daca are 43 de ani munciti, adica trebuie sa fi lucrat de la 17 ani. Iar o femeie va putea sa iasa la pensie la 56 de ani, in loc de 61 de ani.

Avantaje au si cei cu studii postuniversitare.

Pe langa facultate, studiile de master si doctorat vor fi luate in considerare la vechimea pentru pensie. Atentie, daca ati fost si angajat in perioada studiilor, va fi luata in calcul doar perioada lucrata, pentru ca in acest caz se acorda un punctaj mai avantajos la stabilirea pensiei.

Mamele cu multi copii vor putea si ele sa se retraga mai repede din activitate.

”Femeile care au nascut si au crescut trei copii beneficiaza de o reducere cu 6 ani, de la al patrulea copil, un an in plus”, a transmis ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Sindicalistii critica aceasta masura.

”Daca ofera aceasta posibilitate sa iasa mai devreme, in aceleasi conditii vor iesi cu o pensie mai mica”, a explicat Liviu Apostoiu, vicepresedinte Cartel ALFA.

Guvernul nu a modificat nimic din regulile de baza privind varsta de pensionare. Ramane valabila prevederea ca poti deveni pensionar dupa 15 ani de munca, dar in acest caz, pensia va fi pe masura contributiilor.

In prezent, stagiul complet de cotizare la pensie este de 30 de ani si 11 luni pentru femei si de 35 de ani la barbati. in cazul femeilor, stagiul va creste treptat. La fel si varsta de pensionare standard, care ajunge in cazul femeilor la 63 de ani in anul 2030. in prezent, varsta de pensionare pentru femei a ajuns la 60 de ani si 11 luni.

Noua lege prevede scaderea cu 3 luni a varstei de pensionare pentru un an in conditii deosebite de munca si cu 5 luni pentru conditii speciale. Va aparea un nou ajutor pentru pensionarii vaduvi, care, pe langa pensia lor, vor primi un sfert din pensia sotului decedat. Legea permite si cumpararea a 5 ani de vechime cu plata in rate, noteaza stirileprotv.

Ultimele stiri

Stiri