marți, februarie 7, 2023

Legatura dintre fumat si aparitia cheliei! Orice fumator din Romania trebuie sa stie asta!

Cunosc oameni care au fumat ani intregi si care nu prezinta semne de calvitie. De asemenea, cunosc oameni care nu au fumat niciodata si care au probleme in aceasta privinta. Acestea fiind spuse, adevarul este ca fumatul cauzeaza caderea parului si aparitia calvitiei.
De mai multa vreme se stia ca fumatul are un efect negativ asupra circulatiei sanguine, insa pana acum nimeni nu s-a gandit ca acest lucru are un impact deosebit de grav si asupra podoabei capilare.

Fumatul accelereaza caderea parului atat la persoanele care sufera de alopecie ereditara, cat si la cele care se confrunta cu acest fenomen doar din cand in cand, releva un studiu elaborat de compania spaniola Svenson, specializata in tratamente medicale si cosmetice pentru sanatatea podoabei capilare, scrie vineri Europa Press.

‘Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca, pe langa multe alte consecinte, tabagismul dauneaza microcirculatiei din foliculii de par din pielea capului, impiedicand hranirea adecvata si afectand astfel formarea unor noi fire de par’, a explicat Velasco de Aliaga, directorul pe probleme medicale al firmei mentionate.

‘Pe de alta parte, unele substante nocive din tutun perturba mecanismele implicate in secretia de estrogeni, favorizand in acest fel pierderea parului si, totodata, imbatranirea prematura a pielii, inclusiv a celei de pe cap’, a mai adaugat expertul.

Studiul, realizat pe un esantion de 2.002 de persoane, a aratat ca 38 % din oameni sufera in prezent de alopecie si ca 25 % dintre tinerii cu varste intre 18 si 25 de ani sunt afectati de o forma de cadere a parului.

Specialistii au atras atentia ca fumatul este unul dintre factorii care pot accelera cel mai mult pierderea parului de pe cap si au subliniat in mod deosebit faptul ca, mai ales la tineri, consumul de tutun poate chiar provoca inceperea caderii parului.

Pentru cei care nu pot sau nu vor sa renunte la tigari, dar tin sa nu cheleasca, se recomanda o alimentatie bogata in vitamina C si curatarea si ingrijirea atenta a parului.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri