Inca din timpuri stravechi, la numeroase popoare au existat ritualuri in care se foloseau potiuni realizate din miere, plante si fructe, utilizate deopotriva ca leacuri de sanatate si ca remedii pentru problemele sufletesti. Foarte raspandite in taigaua siberiana, medicina moderna le confirma astazi efectele.
Surita – elixirul zeilor
Vracii triburilor slave din taigaua siberiana prepa¬rau o potiune magica, despre care spuneau ca purifica trupul si izbaveste sufletul, care numai astfel se poate curata. Surita licoarea preparata din fructe fermentate sau lapte, miere si ierburi magice, era socotita „bautura zeilor”, un adevarat panaceu universal. Ea alunga oboseala fizica si psihica, fortifica organismul, imbunatatea sistemul imunitar, digestia si vigoarea barbateasca.
Potrivit revistei Formula AS, in scrierile sacre se spune: „Prima ceasca iz¬goneste mahnirea, caznele su-fle¬testi, oste¬neala si slabiciunea. A doua ceasca ofera bucurie si tinerete vesnica, alungand batra¬netea apasatoare. A treia ceasca deschide poarta catre nemurire, catre lumea Zeilor!” In zilele noastre, nutritionistii confirma adevarul ca aceasta licoare, consumata zilnic, combate stresul, starile de anxietate si insomniile, tonifica sistemele muscular, nervos si cardiovascular, normalizeaza functiile organelor interne, combate simptomele poliartritei.
Reteta cu fructe fermentate
Ingrediente: 2,5 kilograme de miere, 9 litri de apa „vie” de izvor, 250 de grame de fructe de padure fer-mentate. Apa „vie” se obtine din apa pura, de izvor, lasata in bataia soarelui timp de o jumatate de zi. Se spune ca atunci cand e turnata in vas, este bine sa se rosteasca cuvinte duioase, insotite de ganduri cat mai luminoase si curate. Pentru a obtine fermentul din fructe, se folosesc mai multe feluri de fructe de pa¬dure (afine, fragute, mure, zmeura) foarte bine coap¬te. Fara sa se spele, se aseaza intr-un borcan de 800 de grame si se strivesc cu o lingura de lemn. Gura borca¬nului se leaga cu un prosop de panza si se lasa la fermentat timp de cinci zile.
Se muta apoi continutul intr-un alt recipient mare, impreuna cu mierea, se toarna apa si se acopera vasul cu o farfurioara. Se lasa la fermentat direct in lumina soarelui, timp de trei zile. Apoi, se muta intr-un loc intunecos, pentru o fermentare linistita, timp de aproximativ doua sapta¬mani. Cand veti observa ca bulele de bioxid de carbon nu se mai ridica la suprafata, strecurati cu mare grija lichidul in recipiente curate, de sticla. Atentie sa nu tul¬burati fermentul de fructe depus pe fundul borca¬nu¬lui. Se conserva in sticle inchise ermetic, intr-un loc racoros, ferit de lumina soarelui, timp de maxi¬mum trei luni.
Administrare: o jumatate de ceasca, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.
Reteta cu lapte
Intr-un recipient de sticla se toarna trei litri de lapte proaspat taranesc (nepasteurizat!), trei linguri de miere si urmatorul amestec de plante: cate un sfert de lingurita de sulfina, de urzica, de pelin si de hamei. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, in sensul acelor de ceasornic, apoi recipientul se acopera cu un capac si se aseaza intr-un loc scaldat de lumina soarelui timp de noua zile. In fiecare zi, bautura se amesteca bine cu o lingura de lemn. (Se amesteca si de cate ori este consumata.) Se administreaza cate un pahar pe zi, timp de doua saptamani. Se recomanda ca tratamentul sa se faca in fiecare anotimp, o data la trei luni.
Retete pentru 1001 boli
Bauturile din miere si amestecuri de plante, pre¬gatite conform retetelor stravechi, potolesc setea din zilele arzatoare ale verii si ofera organismului nu¬tri¬enti indispensabili, vitamine si minerale. Mierea are proprietatea de a preveni dez¬voltarea depresiei si a tul¬burarilor sistemului nervos, de a consolida sistemul imunitar si circulatia sanguina, de a combate afectiunile pulmonare si cele cardiovasculare. Imbinate cu plante medicinale si fructe, bauturile din miere sunt foarte gustoase si cu efect rapid, atat pentru copii, cat si pentru persoanele de varsta a treia.
Bautura din caise pentru gastrita
Caisele se spala bine sub jet de apa, se curata de samburi si se dau prin storcatorul de fructe. (Pentru obtinerea preparatului, avem nevoie de un litru de suc proaspat de caise.) Separat, peste doua linguri de pulbere de menta se toarna 400 de mililitri de apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoara. Se amesteca sucul de caise cu infuzia de menta, se adauga o cana de miere si un litru de alcool de 96 de grade, se agita bine si se lasa la macerat timp de trei zile, intr-un loc ferit de lumina soarelui. Se filtreaza si se conserva in sticle de culoare inchisa, intr-un loc intunecos si racoros, maximum doi ani. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Sursa: realitatea.net