Acasă Sanatate Lacramioarele – Aceste flori ale primaverii au beneficii medicale ascunse! Sunt un miracol pentru organism!

Lacramioarele – Aceste flori ale primaverii au beneficii medicale ascunse! Sunt un miracol pentru organism!

0
Lacramioarele – Aceste flori ale primaverii au beneficii medicale ascunse! Sunt un miracol pentru organism!

Aceste flori zglobii care isi fac aparitia primavara ascund foarte multe proprietati medicale dincolo de apectul lor vesel si de mireasma lor placuta. Citeste in continuare pentru a afla ce efecte au lacramioarele asupra organismului tau.

Datorita continutului in compusi chimici foarte valorosi, atat frunzele, cat si florile de lacramioare prezinta proprietati cardiotonice, cu efecte rapide, dar de scurta durata, in comparatie cu medicamentele digitalice. In plus, terapia pe baza de preparate din lacramioare poate fi folosita pentru actiuni diuretice, sedative, antispastice, hemolitice, coronarodilatatoare, usor purgative si revigorante.

Din vremuri stravechi, florile de lacramioare au fost folosite ca tonic-cardiace, in tratamentul unor boli de inima, mai ales la intoleranta fata de terapia medicamentoasa. In scopuri terapeutice se recolteaza florile inainte si in timpul deschiderii complete (lunile aprilie-mai), precum si frunzele fara petiol, adunate inainte de formarea fructelor (lunile mai-iunie). Daca se culeg mai tarziu isi schimba usor culoarea in timpul uscarii. Recoltarea se face pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua. Dupa transportul in cosuri, uscarea frunzelor se face artificial, in uscatorii cu aer cald la temperaturi de 60-100oC, asigurand conservarea principiilor active si pastrarea culorii verzi. Uscarea lenta la soare sau la umbra mareste riscul de ingalbenire a frunzelor. Florile se usuca la umbra in camere bine aerisite. Pentru a obtine un kilogram produs uscat necesita opt kilograme flori sau sase kilograme frunze proaspete. Toate organele plantei contin glicozide sterolice, asemanatoare cu cele din semintele de Strophantus – o specie africana, avand actiune cardiotonica.

Datorita continutului in heterozide si saponozide, atat frunzele, cat si florile au proprietati cardiotonice, cu efecte rapide, dar de scurta durata, in comparatie cu medicamentele digitalice. In plus, se constata actiuni diuretice, sedative, antispastice, hemolitice, coronarodilatatoare, usor purgative si revigorante.

La unele popoare, infuzia in vin a florilor de lacramioare era considerata „mai scumpa decat aurul si buna la toate bolile“, inclusiv la paralizie si epilepsie, linistirea colicilor, crampe cu lesin la prunci si la lauze, dureri de ochi si friguri.

Pe baza unor indelungate experimentari, s-a stabilit ca frunzele de lacramioare au efecte directe in bolile de inima, respectiv infarct miocardic, decompensare, insuficienta cardiaca de natura sclerotica, scleroza coronariana, ateroscleroza, aritmie (regleaza ritmul cardiac fara a ridica valoarea tensiunii arteriale), bradicardie, palpitatii, angina pectorala si hipertrofia inimii.

Fara rezerve, sunt recomandate in cazul leziunilor cardiace cauzate de eforturile sportive excesive (box, fotbal, haltere).

In bolile renale si genitale actioneaza eficient in caz de nefrite, hidropizie renala, sarcina si menopauza.

Prin tratamente supravegheate de medic, preparatele pe baza de lacramioare dau bune rezultate in afectiunile sistemului nervos la persoane cu ameteli, nevralgii, migrene de natura nervoasa, dureri de cap, nevroze cardiace, epilepsie si apoplexie.

La nivelul aparatului respirator intervine in dureri de piept, gripa si pneumonie.

Rezultate bune s-au constatat si in tratamentul reumatismului si al gutei, precum si la persoane cu boala Basedow (gusa).

Candva, exista obiceiul de a pune tulpini florifere de lacramioare in cada de baie a copiilor anemici, pentru intarirea sistemului muscular si nervos.

Forme de utilizare

Ca tonic cardiac, se recomanda in cazul intolerantei la tratamentul cu glicozide digitalice. De aceea, in multe tari se prepara diferite medicamente din frunze si flori de lacramioare (Convacard, Corloges, Miroton), administrate sub control medical.

In tratamentele naturiste se folosesc:

– infuzie dintr-o lingurita frunze uscate la 250 ml apa clocotita; dupa infuzare in vas acoperit timp de 10-15 minute, se indulceste dupa gust si se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi, atunci cand apar crize dureroase de inima sau palpitatii cardiace;

– tinctura din o parte flori si trei parti alcool, care se lasa la macerat, cu agitare zilnica, timp de 14 zile, dupa care se strecoara si se consuma cate 10 picaturi de trei ori pe zi, in caz de migrene nervoase, nevralgii si ameteli;

– tinctura din 100 g masa proaspata de frunze si flori care se stoarce, iar peste suc se adauga 18 ml alcool 90o, 15 g glicerina si se completeaza cu apa pana la 100 ml; dupa doua-trei zile de macerare se iau cate 30-40 picaturi de doua-trei ori pe zi, in cazul crizelor cardiace acute;

– otet de lacramioare obtinut prin macerarea florilor proaspete in otet de vin timp de 8-10 zile; se strecoara in sticle brune si se miroase in caz de nevralgii si dureri de cap;

– pulbere din flori si frunze uscate si macinate fin, din care se ia cate un varf de cutit in putina apa, la crize cardiace, ameteli aparute dupa suflarea nasului, la scurgerile cronice de ochi si urechi, in nevralgii si cefalee;

– amestec de flori proaspete (2 g) cu miere de albine, avand efecte purgative sau contra palpitatiilor;

– injectii intravenoase cu convalatoxina contra insuficientei cardiace.

Atentie! La supradozare, preparatele din lacramioare devin toxice, scad tensiunea arteriala, maresc ritmul cardiac, provoaca tulburari cardiace si respiratorii, poliurie, ameteli, sufocare, greturi, crampe, dureri abdominale, spasme, ajungand pana la stop cardiac. Aceste efecte contradictorii, vindicative pentru inima, pe de o parte, si toxice, pe de alta parte, simbolizeaza pentru lacramioare doua laturi opuse: iubirea si ura, dragostea si moartea.

De asemenea, trebuie sa stiti ca fructele lacramioarelor, de culoare rosie, sunt foarte toxice si se exclud de la consum.

In cosmetica se recomanda infuzia din 30-40 g frunze si flori la un litru de apa, cu care se curata tenul, avand efecte tonice si revigorante.

Sursa: ziarullumina.ro