„Vreau sa felicit partidele care au reusit sa intre in Parlament, sigur, in primul rand PSD, care a obtinut scorul cel mai bun. De asemenea, ii felicit pe toti cei 465 de parlamentari care vor forma noul Parlament al Romaniei.
In acest context, apropo de rezultatul final al alegerilor parlamentare, urmarind discutiile din spatiul public, am auzit de foarte multe ori o sintagma, „votul popular”. Intr-adevar, alegerile sunt un vot popular, iar votul popular de la aceste alegeri nu a desemnat nici un partid cu majoritate absoluta”, a declarat Klaus Iohannis.
Voi convoca noul Parlament pentru marti, 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri, 21 decembrie, si joi voi convoca consultari cu partidele politice.
In afara de aceste chestiuni, care sunt de foarte mare importanta, au aparut doua teme legate de legiferare pe care vreau sa le mentionez, fiindca s-a vorbit mult despre ele si romanii au dreptul sa stie ce voi face eu in acest sens.
Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 20/2016 privind cresterile salariale in special din domeniul educatiei si sanatatii a fost declarata constitutionala si, in consecinta, legea care permite cresterea salariilor in educatie si sanatate a fost promulgata de mine astazi si va intra in vigoare de la inceputul anului viitor.
O a doua lege care a fost discutata astazi la Curtea Constitutionala si care se refera la renuntarea la cateva taxe, dintre care taxa radio si taxa tv, a fost declarata constitutionala.
Eu voi trimite aceasta lege inapoi in Parlament. Nu cred ca este bine sa se renunte, fara o discutie aprofundata, asezata, calma, la taxa radio si taxa tv. Din acest motiv, trimit legea inapoi. Daca noul Parlament va discuta aceasta chestiune si va lua o decizie, fie de renuntare la taxa, fie de pastrare a taxei, atunci, sigur, imi va trimite in forma care se va considera atunci si o voi promulga atunci.
Raspunsurile presedintelui
Jurnalist: Calin Popescu Tariceanu a anuntat putin mai devreme ca v-ati intalnit cu domnia sa, ati avut o discutie care, asa cum spune, nu a fost una institutionala. si v-as intreba daca le-ati propus celor de la Alde sa se alature unei eventuale coalitii de centru dreapta si, de altfel, daca i-ati sugerat sa revina in Partidul National Liberal, pentru ca, spune domnia sa, a fost cautat in sensul acesta.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, am avut o discutie cu domnul Tariceanu, a fost o discutie informala, o discutie politica si nu s-a referit la PNL.
Jurnalist: S-a referit atunci la o miscare de dupa rezultatul alegerilor? Viza acea coalitie?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta nu mai detaliem, ce a fost in continuare. Daca aveti alta intrebare.
Jurnalist: As vrea sa va mai intreb atunci, in contextul anuntarii rezultatelor finale, daca mai vedeti un alt guvern in afara de un guvern format din PSD si ALDE.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta va voi spune la momentul potrivit, cand voi decide eu pe cine voi desemna Prim-ministru.
Jurnalist: si presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a sugerat aseara ca si-ar fi dorit, ba chiar a spus ca si-ar fi dorit o intalnire informala cu dumneavoastra. in acest context, de ce ati ales sa va intalniti cu domnul Calin Popescu Tariceanu, copresedintele ALDE, si ne-ar interesa in mod special daca aceasta intalnire s-a petrecut inainte de prima tura de negocieri sau dupa.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu cred ca va asteptati sa va raspund la aceasta intrebare. Daca aveti una pe fond.
Jurnalist: Social democratii au spus ieri ca intentioneaza sa vina cu o singura propunere la dumneavoastra pentru functia de Premier. Cum credeti ca se vor desfasura discutiile, in conditiile in care social democratii nu sunt dispusi sa va prezinte eventual o lista sa ajungeti la un compromis?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cum se vor desfasura discutiile? Cum se desfasoara toate discutiile mele, cu calm, cu argumente, fara niciun fel de probleme.
Jurnalist: in cazul in care va va nemultumi acea unica propunere venita din partea PSD, ce credeti ca se va intampla?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Chiar nu vorbim despre multumire sau nemultumire, aici vorbim despre discutii politice.
Jurnalist: As dori sa va intreb in contextul dumneavoastra cu Calin Popescu Tariceanu, daca i-ati facut acestuia o oferta, avand in vedere faptul ca nu va participa la intalnirea oficiala deoarece a adoptat aceeasi pozitie ca PSD-ul.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cum am spus si colegei dumneavoastra, nu doresc sa intru in detaliile acestei discutii.
Jurnalist: Ludovic Orban a declarat ca PNL nu este partidul dumneavoastra de buzunar pentru a oferi functia de presedinte de partid domnului Calin Popescu Tariceanu si voiam sa va intreb daca apreciati ca aveti vreo vina pentru situatia creata actual in PNL.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: Cu siguranta, dar nu stiu daca se numeste vina, eu cred ca se numeste altfel. Da, eu am participat la formarea noului PNL din vechiul PNL si vechiul PDL. Iar in ce priveste buzunarul, nu am gasit niciun partid aici, credeti-ma, dar nici nu am de gand. Eu imi doresc un PNL puternic si in nici un caz nu este dorinta mea sa transform PNL intr-un partid de buzunar. Dorinta mea, dar asta depinde foarte mult de cei din PNL, este sa transforme intr-un partid foarte puternic din Romania.
Jurnalist: Aseara, domnul Liviu Dragnea a declarat ca nu a vorbit cu dumneavoastra nici macar telefonic, dupa alegerile din 11 decembrie, in timp ce cu domnul Tariceanu, dupa cum ati recunoscut si dumneavoastra, ati avut o discutie cu el. As dori sa va intreb de ce nu l-ati sunat pe domnul Dragnea si ati avut o discutie doar cu domnul Tariceanu, in conditiile in care PSD, dupa cum ati si spus, a castigat alegerile.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: Am mai raspuns la aceasta intrebare acum doua minute.
Jurnalist: Era vorba de un telefon dat in seara alegerilor. La acest lucru ma refeream.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: Daca aveti alta intrebare.
Jurnalist: Domnul Liviu Dragnea spunea aseara ca cine nu va respecta votul din 11 decembrie nu respecta valorile democratice si, implicit, Constitutia. Daca va fi respinsa o eventuala propunere a PSD, credeti ca va incadrati in acest enunt al domnului Dragnea?
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: Dar dumneavoastra ce credeti? Eu cred ca ma incadrez intre cei care respecta democratia cu varf si indesat, ba chiar ma consider printre cei care promoveaza democratia romana.
Jurnalist: in conditiile in care PSD si ALDE au anuntat destul de ferm ca vor merge impreuna la guvernare, considerati ca in acest moment exista o majoritate sau din consultarile de saptamana viitoare se poate degaja o alta solutie?
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: in aceasta perioada, si ati observat, desigur, se fac multe, multe declaratii. Toata lumea se pozitioneaza pentru negocieri. si atunci este bine sa privim declaratiile cu calm si sa asteptam proba. Proba fiind, evident, votul de investitura.
Jurnalist: in contextul in care retrimiteti la Parlament Legea prin care se elimina taxa radio-TV, veti continua si demersurile pe care le-ati initiat privind o dezbatere mai larga, publica, cu societatea civila, cu reprezentanti ai breslei?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu am inceput aceasta serie de dezbateri, intr-o oarecare forma aceste dezbateri au continuat. E posibil ca, prin retrimiterea in Parlament, si sper, sa fie o dezbatere nu doar in societatea civila, unde este foarte binevenita, ci in Parlament, unde trebuia sa aiba loc din capul locului.
Jurnalist: in conditiile in care PSD si ALDE vor veni la dumneavoastra cu propuneri de premier, propuneri pe care ulterior le veti respinge, din cauza criteriilor de integritate pe care le sustineti, aveti intentia de a declansa alegeri anticipate?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cred ca ne grabim un pic cu aceste scenarii. Haideti sa ii lasam pe cei din partide mai intai sa vina la consultari, sa-mi spuna cum isi imagineaza ei formarea guvernului, pe urma sa desemnez pe cineva, pe urma sa voteze Parlamentul si, pe urma, vedem mai departe.
Jurnalist: Voiam sa va intreb daca din discursul de aseara al presedintelui PSD, Liviu Dragnea, ati inteles ca nu se va propune pe el varianta de premier?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am urmarit discursul de aseara si nu mi-am pus problema. Presedintele nu afla din presa ce doresc partidele, ci din consultari.
Jurnalist: in calitatea dumneavoastra de fost presedinte al PNL, cum credeti ca a gestionat PNL-ul campania electorala si rezultatul din alegeri?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Am mai fost intrebat si nici atunci nu am vrut sa comentez.
Jurnalist: Ati avut si intalniri informale, cum a fost cea cu Calin Popescu Tariceanu, si cu alti lideri politici, cum ar fi Traian Basescu? intalniri sau discutii?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta nu o sa va spun.
Jurnalist: Lui Calin Popescu Tariceanu i-ati propus, ati discutat posibilitatea ca el sa ocupe functia de premier?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am discutat asa ceva. Nici nu era cazul. Aia cu Premierul este dupa consultari.
Jurnalist: in urma alegerilor, cum ati spus si dumneavoastra, nu s-a degajat un partid cu majoritate absoluta, astfel incat negocierile vor fi cu toate formatiunile din Parlament. Dar, au fost lideri social-democrati care au spus ca, in urma convocarii Parlamentului, ar putea sa vina alti parlamentari catre PSD, sa-si formeze astfel acea majoritate absoluta. in primul rand, ce parere aveti despre de astfel de incercari? Primii traseisti ai Parlamentului practic. si, in al doilea rand, daca acest lucru va schimba cumva negocierile, daca se va obtine o majoritate absoluta prin astfel de practici, daca va schimba modul in care vor fi purtate consultarile.
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ati atins un subiect foarte sensibil, si pentru Europa, si pentru Romania – migratia. Doar fondul este foarte diferit, daca vorbim de Europa. si am adus vorba pentru ca ieri, la Consiliul European, prima tema, si una cu greutate, a fost migratia. La noi, nu avem aceasta migratie, daca ne referim la oameni care se refugiaza din zone de conflict, ci avem migratia politica, foarte toxica, migratie politica, sau, cum se mai spune, traseismul. Este, aceasta migratie politica, probabil, cel mai nociv fenomen in politica romaneasca postdecembrista. si spun acest lucru fiindca Parlamentul care tocmai isi incheie mandatul, si bine ca si-l incheie, nu mai seamana, de exemplu, deloc cu Parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, asa ceva, intr-o democratie matura, este imposibil. si, daca la alte capitole, democratia romaneasca sta bine, la acest capitol stam prost, stam foarte prost. si, faptul ca, asa cum spuneti, se pare ca exista lideri politici care, din capul locului, isi imagineaza ca pot convinge parlamentari sa migreze si sa-si completeze astfel echipa, arata ca nu e o exceptie. Este un fenomen care este luat in calcul, este promovat, este folosit, dar este fundamental gresit. Speranta mea este ca acest traseism nu va deveni un fenomen de masa in noul Parlament. Acesta ar fi un indicator al calitatii Parlamentului. Daca acest traseism se pastreaza la cote reduse, inseamna ca am facut un progres. Daca vom avea un fenomen de aceeasi amploare cum a fost in Parlamentul trecut, cand, va amintiti, au aparut chiar partide noi datorita migratiei politice, atunci nu am facut nimic. Eu sper ca acest lucru sa fie inteles si de liderii de partid, fiindca depinde mult de ei. Daca incurajeaza fenomenul, se va intampla. Daca il descurajeaza, nu se va intampla.
Jurnalist: Daca se obtine o majoritate absoluta prin traseism, veti chema la consultari doar acel partid care a obtinut majoritatea in urma traseismului sau ramane formula pe care ati anuntat-o astazi?
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu, ramane formula pe care am enuntat-o astazi, fiindca eu vorbesc aici despre Parlamentul care se constituie in baza rezultatului votului. Ca, ulterior, unii sau altii migreaza, este problema lor. Nu mai este problema mea si nu mai este legata de consultari, transmite Administratia Prezidentiala.