duminică, februarie 5, 2023

Klaus Iohannis transmite la Bruxelles pozitia Romaniei despre Coreea de Nord si conflictul nuclear!

 

Presedintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles in perioada 19-20 octombrie, unde va participa la reuniunea Consiliului European.

Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intalnirii liderilor europeni vor fi discutate, in principal, subiecte privind migratia, agenda digitala a Uniunii, securitatea si apararea, relatiile dintre Uniunea Europeana si Turcia, precum si despre dosarul nord-coreean.

De asemenea, va fi abordata si tema referitoare la viitorul Uniunii Europene.

”De asemenea, va avea loc o sesiune in format UE27 dedicata discutiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune in vederea evaluarii progreselor inregistrate pana in prezent in procesul de negociere.

Referitor la migratie, Presedintele Romaniei va sublinia importanta monitorizarii fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai buna gestionare a acestora. Totodata, Presedintele Klaus Iohannis va sublinia ca implementarea Declaratiei UE-Turcia trebuie sa ramana o prioritate pentru Uniune.

Referitor la agenda digitala, Presedintele Romaniei va sustine necesitatea ca Piata Unica Digitala sa devina deplin functionala cat mai repede posibil. in plus, Presedintele Klaus Iohannis va sublinia ca securitatea cibernetica este un element determinant pentru buna functionare a acestei piete”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

In ceea ce priveste politica europeana de aparare, Klaus Iohannis ii va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia tarii noastre de a participa la procesul de cooperare permanenta structurata (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizata pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, presedintele Romaniei se va referi la evolutiile din dosarul nord-coreean care genereaza ingrijorare, reprezentand o amenintare grava la adresa securitatii globale.

”Presedintele Klaus Iohannis va sublinia ca Romania sustine eforturile comunitatii internationale pentru solutionarea pe cale pasnica a crizei din Peninsula Coreeana si ca obiectivul major este denuclearizarea completa, verificabila si ireversibila a peninsulei coreene”, se mai arata in comunicat.

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, Presedintele Romaniei va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) si va avea intalniri cu Presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, si Secretar General al PPE, Antonio López-Istúriz.

Ultimele stiri

Stiri