marți, februarie 7, 2023

Klaus Iohannis taie in carne vie! Vinovati sau nu, politicienii care au probleme cu justitia sa faca un pas inapoi!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, legat de decizia de a nu invita la parada militara si la receptia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”, ca de Ziua Nationala trebuie date semnale puternice ca la varful statului se promoveaza curatenia in politica. El a mai spus ca nevinovatia este un principiu pe care cu totii il respectam, dar ca politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, trebuie sa faca un pas inapoi pana isi rezolva aceste probleme.

„Este Ziua Nationala, o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestarile de 1 Decembrie, nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei. Viitorul Romaniei se bazeaza pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Si atunci, cred ca este bine sa dam semnale puternice, lesne de inteles, si de cetateanul simplu, si de diplomatul titrat, ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica”, a declarat presedintele, raspunzand unei intrebari legate de decizia sa de a nu invita ”persoane cu probleme penale” la parada militara si la receptia organizata la Palatul Cotroceni, de Ziua Nationala a Romaniei, arata News.ro.

Presedintele a spus ca „aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam, dar politicienii care au probleme cu justitia, vinovati sau nu, fac un pas inapoi pana isi rezolva problemele”. Iohannis a precizat ca „la varful politicii” actioneaza si alte criterii decat cel privind prezumptia de nevinovatie.

„Este o cutuma in toate statele democratice din Europa, din zona Nord-Atlantica, ca politicienii care au probleme de rezolvat cu justitia, indiferent ca sunt vinovati sau nevinovati, fac un pas inapoi pana cand isi rezolva problemele, dupa care, daca trece un anumit timp, pot reveni in prim-planul politicii. La noi aceasta cutuma inca nu este bine cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta lacuna cutumiara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum bine stiti”, a explicat presedintele.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a anuntat, saptamana trecuta, la Palatul Cotroceni, ca atat la parada militara care va fi organizata de Ziua Nationala a Romaniei la Arcul de Triumf, cat si la receptia organizata de seful statului la Palatul Cotroceni nu au fost invitate ”persoane cu probleme penale”. Ea spunea ca la parada militara au fost invitate 600 de persoane, iar la receptie – 500 de persoane.

Decizia privind neinvitarea politicienilor cu probleme in justitie a provocat mai multe reactii critice. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Realitatea TV, ca presedintele Klaus Iohannis ”a facut o greseala uriasa” in aceasta privinta, in timp ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a dorit sa comenteze decizia. „Nu va raspund nimicut, nimicut”, s-a adresat el jurnalistilor.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca MApN i-a adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, o „invitatie speciala” la parada de 1 Decembrie, ca recunoastere a contributiei la deblocarea situatiei privind Arcul de Triumf, iar ea a interpretat „inelegant” gestul Ministerului.

„in pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie, au aparut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunaoara, s-a pus problema ca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, si atunci optiunile au devenit foarte putine. MApN a dorit sa organizeze exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf pentru a permite organizarea paradei acolo”, a explicat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca, printre cei care s-au implicat, s-a aflat si primarul general, Gabriela Firea, „care a contribuit la deblocarea situatiei”. Cu toate acestea, MApN – care a dorit sa ii „recunoasca materitele” – i-a adresat „o invitatie speciala la parada”, lucru facut cu stiinta sa.

„Faptul ca domna primar general a interpretat asa cum a interpretat invitatia mi se pare inelegant”, a spus Iohannis.

El nu a comentat si neinvitarea Gabrielei Firea la receptia de la Palatul Cotroceni.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la RTV, ca la parada de Ziua Nationala se va afla in public, alaturi de bucuresteni, si nu la tribuna, pentru ca nu a fost invitata oficial si a anuntat ca la ora 19.00, in Piata Constitutiei, va porni iluminatul festiv.

Primarul general a spus ca se va afla de Ziua Nationala la parada nationala, dar nu la tribuna oficiala, unde nu a fost invitata.

Ultimele stiri

Stiri