duminică, februarie 5, 2023

Klaus Iohannis: Nu trebuie sa intre nimeni in panica, situatia la Deveselu este excelenta!

 

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca programul de la Deveselu „merge inainte”.

Seful statului si liderul NATO au fost intrebati de jurnalisti, la finalul conferintei de presa, daca scutul de la Deveselu a fost lasat fara bani, dupa ce Senatul Statelor Unite a eliminat planul de accelerare a instalarii de noi capabilitati antiracheta din bugetul Pentagonului.

In acest context, Jens Stoltenberg a raspuns: „Sunt doua lucruri diferite, apararea balistica a NATO se dezvolta asa cum a fost planificata si continuam sa dezvoltam apararea balistica asa cum s-a planificat. in SUA se discuta despre capacitati aditionale. Vom construi o facilitate similara in Polonia, care va deveni functionala in 2019. Ne tinem de plan”.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a explicat ca „esenta programului este planificata, finantata si merge inainte.”

„Au fost membri din diferite forte armate, care au vrut sa se discute despre apararea suplimentara a facilitatii ca atare. O astfel de chestiune trebuie mai bine studiata, pentru ca daca nu sunt bine pregatite, pot ridica noi temeri. Asa ceva nu se poate studia in cateva luni. Ceea ce nu se doreste este sa se faca la mare viteza ceva, inainte sa se studieze. Concluzia e: programul Deveselui functioneaza si se dezvolta conform planului. Nu trebuie sa intre nimeni in panica, situatia la Deveselu este excelenta”, a spus Klaus Iohannis.

Precizarea vine dupa ce, vineri, in spatiul public au aparut informatii ca Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor.

Potrivit Profit.ro, citat de News.ro, ar fi fost vorba despre un articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la baza militara americana de la Deveselu din Romania.

Articolul respectiv, 1686, stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare si evaluare in anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) in scopul continuarii dezvoltarii, achizitiei si desfasurarii de capabilitati antiaeriene la bazele Aegis Ashore din Romania si Polonia.

Termenele prevazute pentru desfasurararea acestor capabilitati erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia – de cel mult 1 an de la data declararii ca operationale a bazei americane de la Redzikowo.

Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentantilor, insa a fost eliminat din proiectul de buget de catre Senat luna trecuta, nemairegasindu-se in ultima varianta a draftului de act normativ, mai preciza sursa citata.

Reactia Ambasadei SUA

Sambata, Ambasada Statelor Unite a precizat ca sistemul Aegis Ashore Romania este complet operational si in intregime finantat.

„Legislatia avuta in vedere in Legea de Autorizare a Apararii Nationale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se refera la capacitati suplimentare pentru apararea aeriana a bazei de la Deveselu. Statele Unite isi mentin angajamentul de a asigura apararea Romaniei si a tuturor aliatilor NATO”, preciza Ambasada SUA.

Ultimele stiri

Stiri