Klaus Iohannis, mesaj catre politicieni si servicii! Exista doua linii rosii!

748

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca exista doua „linii rosii” care trebuie definite de catre Parlament, respectiv gradul de politizare a serviciilor secrete si gradul de implicare a serviciilor in politica, el considerand ca aceste lucruri nu trebuie sa se intample, iar aici este nevoie de un control parlamentar puternic.

„Pentru ca serviciile secrete sa-si faca treaba bine si pentru ca politicienii sa-si faca treaba bine este important sa trasam cel putin doua linii rosii. Una se refera la felul cum se relationeaza serviciile secrete la politicieni, la politica, sau, mai simplu spus, daca e bine sau nu e bine ca serviciile secrete sa se amestece in politica. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Parerea mea, ca nu este bine sa fie lasate serviciile secrete sa se amestece in politica”, a spus Iohannis.

Presedintele a afirmat ca a doua „linie rosie” este definirea marjei in care politicienii se pot implica in functionarea serviciilor secrete.

„in traducere libera, cum e cu politizarea serviciilor secrete. Dupa parerea mea, nici aceasta nu este bine. Daca vrem sa avem servicii secrete puternice, care isi fac treaba bine, si politicieni care sunt linistiti si multumiti de felul in care relationeaza cu serviciile secretele, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient si transparent”, a explicat el.

Iohannis a cerut un control parlamentar puternic si a cerut ca si puterea, dar si opozitia, sa se implice in acest obiectiv.

„Este nevoie sa se implice si unii si altii in aceste comsiii. (..) Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul Parlament si sa le lamureasca”, a adaugat presedintele, conform News.ro.

SRI a anuntat marti ca ancheta interna declansata in cazul generalului Florian Coldea nu a relevat elemente care sa se constituie in incalcari ale legii sau normelor interne in vigoare, astfel ca s-a propus repunerea pe functie a lui Coldea, insa acesta a cerut eliberarea din functia de prim-adjunct al directorului SRI si va fi trecut in rezerva.

”Prim-adjunctul directorului a prezentat motive ce tin de demnitatea si onoarea militara si de riscul afectarii grave a activitatii institutiei. in acest sens, Directorul SRI a solicitat Presedintelui Romaniei trecerea in rezerva a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atributiile functiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, a precizat SRI intr-un comunicat.

Serviciul Roman de Informatii anuntat, saptamana trecuta, ca desfasoara o ancheta in urma dezvaluirilor facute de fostul deputat Sebastian Ghita, iar, pana la finalizarea verificarilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispozitia directorului SRI, care ii va prelua, de altfel, si atributiile.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai multi oameni politici in legatura cu diverse numiri in functie sau cu actiuni ale justitiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numarat Elena Udrea, Traian Basescu si, recent, Sebastian Ghita, care l-a mentionat in fiecare dintre cele opt aparitii ale sale la televiziunea pe care o controleaza. intr-o inregistrare difuzata de Romania TV, Sebastian Ghita, disparut din 21 decembrie, relata despre concedii petrecute cu acesta, in Seychelles, in 2010, si in 2012 in Toscana, unde ar fi fost si Vasile Dancu. Sebastian Ghita a prezentat si o fotografie in care a sustinut ca se afla sotia sa si sotia lui Coldea, la Disneyland.