Acasă Stiri Klaus Iohannis, indignat de actiunea Avocatului Poporului! Poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca!

Klaus Iohannis, indignat de actiunea Avocatului Poporului! Poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca!

0
Klaus Iohannis, indignat de actiunea Avocatului Poporului! Poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca!

Presedintele Klaus Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins ca acesta actioneaza ”in beneficiul unui singur om”, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Dobrovolschi, a mai spus ca presedintele Romaniei este surprins si de ”rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritatii politice”.

„Presedintele trage un semnal de alarma ca toti romanii sa inteleaga cat de pericolos este acest demers, care poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca”, a spus purtatorul de cuvant al presedintelui.

Declaratia integrala a purtatorului de cuvant

„Presedintele Romaniei este indignat de actiunea din aceasta dimineata a Avocatului Poporului, o actiune cu un unic beneficiar. in acelasi timp, Presedintele Romaniei este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritati politice, printr-un demers care apara dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce.

In 2001, Romania era intr-un plin proces de integrare in Uniunea Europeana si in NATO. Va amintiti demersurile din perioada respectiva. Atunci a fost adoptata o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul sa fie ministri, respectiv Prim-ministri.

in 16 ani, nimeni, niciodata, nu a considerat ca este o problema acest criteriu de moralitate pentru viata politica din Romania. in 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat aceasta functie, nu a considerat ca textul legii reprezinta probleme pentru drepturile si libertatile cetatenesti.

Drept urmare, aceasta lege, in acest interval lung, nu a fost contestata, pentru ca, pana la urma, este in interesul tuturor ca societatea sa fie condusa de persoane integre.

As vrea sa fac acum referire la cateva texte din Constitutia Romaniei, texte care sunt foarte importante in acest context. Mai intai, as vrea sa vorbesc despre articolul 58, alineatul 1 din Constitutia Romaniei. Este vorba despre rolul Avocatului Poporului. Ce ne spune acest articol? Rolul Avocatului Poporului este cel de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice. Stradaniile unei persoane condamnate penal de a deveni Premier nu intra in agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sa se afle printre obiectivele Avocatului Poporului.

Sa mergem mai departe si sa consultam din nou textul Constitutiei Romaniei. De aceasta data, va invit sa ne uitam la articolul 16, alineatul 3 din aceeasi Constitutie a Romaniei, care ne spune ca functiile si demnitatile publice se exercita in conditiile legii. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fii un expert in chestiuni de legislatie ca sa intelegi ca legea fundamentala vorbeste si despre alte criterii prin care o persoana poate sa ajunga sa ocupa o astfel de demnitate. Chiar indica si recomanda legiuitorului sa stabileasca astfel de criterii.

Presedintele Romaniei, asa cum stiti, de foarte multe ori a subliniat ca este foarte important sa avem legi clare, dar, in contextul pe care l-am prezentat aici, in fata dumneavoastra, se pune o alta problema.

Drept urmare, Presedintele Romaniei trage un semnal de alarma, pentru ca toti romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca, sa ocupe functii inalte in stat”.

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, conform caruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in situatie de incompatibilitate. Potrivit Avocatului Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat”.